Foto: DELFI

Aizvadītā gada vasarā Jūrmalā notiekošais jauno izpildītāju konkurss Jaunais vilnis atzīmēja desmit gadu jubileju, bet viens no tā dibinātājiem - pašmāju komponists Raimonds Pauls (attēlā) - īsi pēc gadu mijas paziņojis, ka šogad viņš Jaunajā vilnī vairs nepiedalīsies.

Pauls, kura vārds nesaraujami saistīts ar konkursa Jaunais vilnis norisi, jau pāris pēdējos gadus ik pa brīdim nācis klajā ar paziņojumiem, ka konkursa organizēšanā un jauno izpildītāju vērtēšanā vairs nepiedalīsies. Tiesa, ik reizi viņš savus plānus mainījis, bet šogad gan būšot citādi. 

"Krutojam piezvanīju uz Ameriku un pateicu, ka negribu to turpināt un ka Jaunais vilnis neatbilst maniem muzikālajiem uzskatiem. Tas faktiski ir pārvērties par viņa ģimenes padarīšanu.

Tagad viņš tur fīrē savu meitu, kas gandrīz neko nevar nodziedāt, tā kompānija ir viena un tā pati, jauno izpildītāju konkurss ir pielipināts klāt pie veco estrādes seju koncertiem," intervijā laikrakstam Neatkarīgā skaidrojis maestro.

"Kas tad ir panākts ar šiem konkursiem? Nekas. Lai jau tas festivāls notiek, tie biezie brauc uz šejieni un brauks arī turpmāk. Bet nesauciet to par jauno izpildītāju konkursu," norādījis komponists.

Tā kā Pauls pēdējo gadu laikā vairākkārt teicis, ka viņš vairs uz Jūrmalu jūlija izskaņā nedosies, likumsakarīgs ir jautājums, vai arī šogad Jaunā viļņa organizatoram Igoram Krutojam ar komandu neizdosies viņu pierunāt.

"Saprotiet, es sevi tur vairs neredzu. Radošā procesa tur nav, finansiāli tur man nav nekādu ieguvumu. Tikai visi nezin kāpēc ir pārliecināti, ka es tur saņemu tūkstošus. Kādreiz es atklāti pateikšu, cik tur saņemu," solījis Pauls.

Viens no iemesliem, kāpēc komponists vairs nevēlas savu vārdu saistīt ar Jauno vilni, ir stingrais televīzijas diktāts, kas tur ik gadu norisinās.

"Bez televīzijas tu tur esi nulle. Uz to tie rīkotāji arī spekulē. Un ir vēl viena lieta. Kādreiz mēs priekš krieviem bijām zapad (rietumi - krievu val.) un mūsu solisti - labāki vai sliktāki - tomēr vilka uz Rietumiem. Bet tagad mūsējos padara par tādiem pašiem kā viņi," argumentējis komponists.

Tāpat Paulam nepieņemams šķiet žūrijas darbs, jo visi jauno izpildītāju vērtētāji balsojot par "savējiem", ko apliecinājuši arī pērnā gada konkursa rezultāti, kad uzvaras laurus plūca Krievija pārstāve.

"Kāda bija pērnā gada izgāšanās! Uzvarētāja esot kaut kur Krievijā uzstājusies, un viņu esot izsvilpuši... Jaunais vilnis notiek jau desmit gadu, un tas ir ilgs laiks. Viss reiz beidzas," intervijā izdevumam Neatkarīgā rezumējis Pauls.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!