Foto: LETA

Sestdienas, 31. augusta, vakarā Dzintaru koncertzālē norisinājās dziedātājas Marijas Naumovas radošās darbības 20. jubilejai veltītā koncertizrāde Romani Rat jeb Čigānu nakts, kas skatītājiem ļāva uz brīdi iejusties čigāniskās noskaņās un tuvāk iepazīt šīs tautas kultūru.

Koncertizrādē uz skatuves kopā ar Naumovu kāpa viesmākslinieki no piecām valstīm - Latvijas, Francijas, Spānijas, Beļģijas un Rumānijas, un tika izpildīta dažādu kultūru ietekmē radītā čigānu mūzika.

Īpaši bija padomāts par vizuālo noformējumu - kā pirms pasākuma informēja dziedātājas pārstāvji, skatuves tērpiem vien bija izlietoti 999 metri dažādu audumu.

Izrādes apmeklētāju piedzīvojumu bagātināja video mākslinieka Arta Dzērves radītās video projekcijas, kas kas tapušas sadarbībā ar koncertuzveduma režisoru Oļegu Šapošņikovu un scenogrāfi Daci Sloku un uzbūra čigānisku noskaņu atmosfēru un aizveda skatītājus krāšņā pasaules ceļojumā cauri laikiem.

Koncertizrādes vizuālā materiāla radīšanā aktīvi piedalījusies arī pati Naumova, liekot lietā savas dziļās zināšanas un izpratni par romu kultūru.

"Marija visu laiku ir turējusi roku uz pulsa šajā unikālajā projektā, kuru aizsākām pirms gada. Apbrīnas vērta ir viņas drosme un uzdrīkstēšanās taisīt koncertu par čigānu tēmu Latvijā, kur valda stereotipiski negatīvi priekšstati par romiem," dziedātāju pirms koncerta slavēja Dzērve.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!