Saeimas Juridiskās komisijas deputāti pēc ilgām debatēm šodien vienojās konceptuāli atbalstīt Satversmes grozījumus, kas paredz noteikt, ka valsts aizsargā un atbalsta laulību savienību starp vīrieti un sievieti.
Pašlaik augstākajā valsts pamatlikumā ir noteikts, ka valsts aizsargā laulību, taču, pēc komisijas deputātu domām, var rasties situācija, ka Latvijā homoseksuāli orientētie cilvēki prasīs atzīt savu viendzimuma savienību.

Lai arī komisijas sēdē neviens deputāts neiebilda, ka laulība ir savienība starp vīrieti un sievieti, Tautas saskaņas partijas deputāts Valērijs Agešins sacīja, ka minētos grozījumus neatbalsta, jo nevar Satversmi grozīt pārāk bieži. “Vai mēs Satversmē definēsim arī to, ka vīrietis ir būtne, kas nēsā uzvalku, nevis kleitu,” norādīja Agešins.

Komisijas vadītājs Mareks Segliņš (TP) sacīja, ka minētais nav juridisks, bet gan ētisks jautājums. “Neviens gejs nebūtu piedzimis, ja nebūtu vīrieša un sievietes,” viņš sacīja.

Šobrīd visvairāk neaizsargāti ir normāli orientētie cilvēki, piebilda Segliņš un norādīja, ka diemžēl citur Eiropā no pārbagātās dzīves cilvēki vēlas laulāties ar sava dzimuma partneriem.

Komisijas deputāts Paulis Kļaviņš (JL) uzsvēra, ka šobrīd saredz uzbrukumu laulībai. “Citādi seksuāli orientētie cilvēki var darīt ko grib, bet lai viņi neuzstāda savas prasības,” klāstīja deputāts un piebilda, ka varbūt uz citas planētas cilvēki dzimst, izperējot olu, taču mūsu planētā tas rodas, pateicoties sievietei un vīrietim.

TSP deputāts Aleksandrs Bartašēvičs norādīja, ka deputāti ar savām diskusijām sniedz tikai pakalpojumus cilvēkiem, kas ir “daļēji slimi”, jo nekāds cits veidojums kā savienība starp vīrieti un sievieti nevar būt ģimene.

Viena no priekšlikuma iesniedzējām - LPP deputāte Inese Šlesere - uzsvēra, ka ir jāaizsargā laulība, jo tā ir pamatvērtība. Komisijas deputāti šodien vienojās minēto Satversmes pantu nevis papildināt, bet gan izteikt jaunā redakcijā, tādēļ tas izskatīšanai Saeimā tiks virzīts kā alternatīvais projekts.

Lai pieņemtu grozījumus Satversmē, Saeimā par tiem ir jābūt divu trešdaļu deputātu atbalstam.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!