Foto: Vida Press
Somu fotogrāfe Maija Astikainena aptuveni četrus gadus veidojusi fotoprojektu Viena suņa politika, kura ietvaros viņa viesojusies četrkājaino mīluļu saimnieku namos Helsinkos un Madridē, lai iemūžinātu suņus.

"Galvenā tēma, kuru es vēlējos atspoguļot šajā projektā, ir dzīvnieku personificēšana un tas, kā cilvēki dzīvniekos sāk saskatīt cilvēciskās īpašības," sava projekta ideju skaidrojusi 29 gadus vecā māksliniece, kura suņus iemūžinājusi, kad viņi vāļājušies saimnieku gultās, uz dīvāniem vai pat ieņēmuši dušas telpu.

Projekta nosaukums izvēlēts, jo dažviet Ķīnā viena bērna politikas noteikumiem pievienojušies arī ierobežojumi par to, cik suņus vienam cilvēkam atļauts turēt. "Uzskatu, ka nosaukums ir laba metafora tam, cik nozīmīgi mums ir suņi," atzinusi māksliniece.

"Es daudz domāju par cilvēku un viņu mājas mīluļu attiecībām un to, cik mums mājdzīvnieki ir svarīgi. Daudziem viņi ir gluži kā bērni," spriedusi fotogrāfe.

Projekta laikā viņa pārliecinājusies, ka cilvēki bieži vien mēdz pārprast suņu uzvedību. "Dažkārt mēs iedomājamies, ka suns ir kaut kur pa vidu starp mājdzīvnieku un cilvēku, kaut kas līdzīgs bēbim ar kažociņu, dzīvnieks, bet ar cilvēka īpašībām," pārliecinājusies Maija, kura gan pati ir "kaķu cilvēks".

"Man ar kaķi tā notiek visu laiku - es redzu viņa uzvedībā cilvēciskus žestus un lieku viņam galvā cilvēciskas domas. Es nevaru pārtraukt to darīt, lai gan apzinos, ka tā nav" atzinusi fotogrāfe.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!