Foto: DELFI

Pēc iekļūšanas gada labāko dziesmu piecpadsmitniekā lielu tautas interesi izpelnījusies grupa Dabasu durovys (attēlā) no Latgales. Mūziķi atklāj, ka priecājas, uzzinot, ka par viņiem fano arī Kurzemē, un uzskata, ka latgaliešu tendence šovos balsot ''par savējiem'' vai patīk, vai ne tikai rada tautas pretreakciju.

"Savu mūziku dēvējam par latgalīšu poproku. Sākumā mēs muzicējām tikai latgaliski, līdz pienāca ģitārists, kurš mums paziņoja - uztaisām kaut ko latviski! Latgaliešu valoda taču arī ir latviešu valoda! Bet tas nav tā - uzraksti latgaliski, pārtulko latviski.

Valoda mūzikai uzreiz dod citu fīlingu," sarunā ar DELFI Izklaide stāsta grupas līderis Arnis Slobožaņins. Viņš spriež, ka latgalīšu roks sevī apvieno vairākus stilus.

"Liepājā ir tradīcija - rokmūzika. Latgalē šādu tradīciju nav. Daugavpilī bija diezgan spēcīga metāla tradīcija, Rēzeknē - vispār folks vai šlāgeris. Jā, tas folks Latgalē ieņem zināmu lomu, bet negribētos, lai uz to viss ieciklējas.

Var jau neskaitāmas reizes dziedāt Rūžeņu, bet vajag to folku transformēt oriģinālā mūzikā. Tā lai interesanti arī kurzemniekiem, piemēram," latgalīšu roka iezīmes raksturo Arnis. Pret rokeriem no citiem novadiem viņam ir tikai pozitīva attieksme.

"Negrasāmies cīnīties ar liepājroku par labākā titula. Latgalīšu roks un Liepājas roks - viņi viens otru var papildināt. Par Latgali ir tādi divi interesanti pretstati. Viens ir tas, ka latgaļi visur mēģina bravūrīgi bāzties pat tad, ja nav kvalitātes. To es pats mazliet nosodu.

Tad ir tāda negatīva lieta, ko gribu pārmest latgaliešiem - viņi neskatās, kas tur ir, viņi redz, ka savējais, un balso. Es iedomājos - kā jūtas, piemēram, Igo, kurš taisa tik kvalitatīvu muzonu, ja atnāk kaut kāds čalis no Latgales un uzvar viņu, jo vienkārši savējie balso.

Tas rada tādu nepatīkamu pretstatu. Cilvēkiem šķiet - tu esi latgalis, mēs tevi neņemsim, jo par tevi tāpat sabalsos savējie, neatkarīgi no kvalitātes. Es pilnīgi cilvēcīgi saprotu to situāciju, jo tā ir.

No otras puses - ir ļoti daudz kvalitatīvu grupu, kas Latgalē spēlē labi. Varu izcelt grupu Green Novice, grupu Krampis no Līvāniem. Jūs nekad nebūsiet par tādiem dzirdējuši, bet viņi spēlē daudz labāk nekā mēs, piemēram. Viņi vienkārši nekur publiski neparādās," savu nostāju atklāj populārās grupas līderis.

Arnis ar mūziku saaudzis jau tiktāl, ka atteicies no darbiem citā sfērā un pilnībā pievērsies savai sirdslietai, paralēli darbam grupā mācot bērniem ģitārspēli.

"Ja nebūtu pieprasījuma pēc tādas mūzikas, mēs to nedarītu. Vai ar to var pelnīt? Galvenais ir būt godīgam pret sevi, darīt to, kas patīk, un tad arī finansiālā ziņā viss nokārtojas," par iespēju izsisties ar mūziku, ja esi puisis no Latgales, saka Arnis.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!