Foto: Reuters/Scanpix
Krievijā ceturtdien sākta izmeklēšana saistībā ar incidentu kādā Ņižņijnovgorodas kafejnīcā, kuras īpašnieks rupji izraidījis ārā supermodeles Natālijas Vodjanovas (attēlā) jaunāko māsu, kas slimo ar autismu un bērnu cerebrālo paralīzi.

Notikušais piesaistījis plašu mediju un sabiedrības uzmanību, un slavenā modele, kas pati daudz nodarbojas ar labdarību, nākusi klajā ar kaismīgu paziņojumu sociālajā tīklā Facebook, iestājoties gan par savas māsas Oksanas, gan citu līdzīga likteņa cilvēku cieņu un godu.

Kā vēsta ziņu aģentūra Interfax, Ņižņijnovgorodas policijā saņemts iesniegums, kurā norādīts, ka Oksana kopā ar savu aprūpētāju karstā dienā pastaigājusies pilsētas parkā un viņai gribējies padzerties. Abas sievietes iegriezušās tuvējā ielas kafejnīcā, bet tās saimnieks rupji paziņojis, ka viņas atbaidot klientus, un pavēlējis "vākties ārā", lai gan kafejnīca tobrīd bijusi gandrīz tukša.

Kā raksta Natālija Vodjanova, auklīte atvainojusies un lūgusi ļaut Oksanai pasēdēt un atpūsties, taču īpašnieks atteicies gaidīt, bet apsardzes darbinieks draudējis viņas nogādāt psihiatriskajā slimnīcā vai "ieslēgt pagrabā".

Auklīte piezvanījusi Oksanas mātei, kas ieradusies kafejnīcā. Tobrīd līdzās Oksanai stāvējuši jau veseli trīs varena auguma apsargi. Mātei mēģinot paskaidrot, ka šo situāciju nevar atrisināt ar spēku, saimnieks paziņojis: "Ejiet ārstēties un ārstējiet savu bērnu, un tad varat rādīties sabiedriskā vietā."

Māte izvedusi Oksanu un atgriezusies, lai pateiktu, ka šo lietu tā neatstās, jo tā neattiecas tikai uz viņu, bet uz cilvēkiem ar īpašām vajadzībām vispār. Kafejnīcas īpašnieks izsaucis policiju, kas draudējusi sievietes aizturēt par sīko huligānismu un nogādājusi māti iecirknī. Tur viņu atpazinuši, un māte uzrakstījusi iesniegumu par notikušo.

"Jūtos ļoti aizskarta par savu mammu, par Oksanu un par mūsu auklīti, kas godam izturēja šo situāciju," raksta 33 gadus vecā modele, kas pazīstama kā Kelvina Kleina reklāmas kampaņu seja un sadarbojusies ar modes namiem Givenchy un Stella McCartney.

"Tas, kas notika ar manu māsu Oksanu, nav viens atsevišķs gadījums. Diemžēl tā ir realitāte, ar ko saskaras visas ģimenes, kas audzina bērnus ar īpašām vajadzībām. Man grūti par to runāt, bet es saprotu, ka tas ir trauksmes zvans sabiedrībai, kam jātop sadzirdētam," uzsver Natālija.

"Gribu vērsties pie ikkatra no mums - mēs varam palīdzēt cilvēkiem ar attīstības īpatnībām un viņu ģimenēm būt laimīgiem. Palīdzēsim viņu pedagogiem un speciālistiem, kuri ar viņiem nodarbojas ik dienas, lai viņu darbs nebeigtos aiz skolu un rehabilitācijas centru sienām, lai mēs ar jums kļūtu par šā darba turpinājumu. Palīdzēsim sabiedriskajām organizācijām un labdarības fondiem, kas ik dienas cenšas veidot Krievijā iekļaujošu sabiedrību, kļūsim paši par šādu sabiedrību," viņa aicina.

Pazīstamā modele, kas pati uzaugusi Ņižņijnovgorodā daudzbērnu ģimenē, 2004. gadā nodibināja Atkailināto siržu fondu, kas izvirzījis sev mērķi palīdzēt ģimenēm, kurās aug bērni ar īpašām vajadzībām.

Dažas stundas pēc viņas ieraksta parādīšanās sociālajā tīklā Facebook Krievijas Izmeklēšanas komiteja sākusi izmeklēšanu krimināllietā par cilvēka cieņas aizskaršanu un draudiem lietot vardarbību, par ko var tikt piespriests ieslodzījums uz laiku līdz pieciem gadiem.

Saskaņā ar organizācijas Human Rights Watch datiem Krievijā ir aptuveni 13 miljoni cilvēku ar īpašām vajadzībām - apmēram 9% no iedzīvotāju kopskaita.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!