Foto: DELFI

Pieredzējušais Latvijas mūzikas producents un Eirovīzijas norišu eksperts Juris Millers iesaka tautai mazliet nomierināties, prognozējot Justa Sirmā (attēlā ar atbalstītājiem) izredzes šī gada starptautiskajā konkursā. Viņš mudina klausītājus, kas jau apskurbuši no pagājušā gada rezultātiem un bukmeikeru lieliskajām prognozēm, paraudzīties uz situāciju reāli.

Lielajā konkursā jau vairāki Justa 'līdzinieki'

Uzzinot, ka Latviju Eiropas dziesmu konkursā šogad pārstāvēs Justs, Millers viņu publiski apsveica un reizē izteica līdzjūtību puisim. Kā sarunā ar DELFI Izklaidi uzver Millers, uz Eiropas fona puisis izskatās krietni citādāk, nekā Latvijas konkurentu starpā.

"Viss atkarīgs no tā, ar ko šo dziesmu salīdzina. Jā, mūsu finālā viņš bija eksportspējīgākais. Taču uz lielās Eirovīzijas skatuves pretī būs vairāki līdzīgi, bet daudz pieredzējušāki mākslinieki," uzsver Millers.

Kā sīvu konkurentu Justam viņš izceļ Krievijas pārstāvi Sergeju Lazarevu, kura vārds atšķirībā no Justa nekādus jautājumus nerada, kā arī puisi, kurš visdrīzāk šogad pārstāvēs Lietuvu – Doniju Montellu.

Donijs ne tikai izskatās teju kā Justa dvīņubrālis, bet arī ir ar jau pieredzējis Eirovīzijas spēlētājs. Viņš Lietuvu konkursā pārstāvēja 2012. gadā, iepriecinot valsti ar sniegumu, kuram līdzīgu lietuvieši nebija redzējuši jau sešus gadus.

"Justa lielā problēma būs arī tā, ka viņu salīdzinās ar iepriekšējā gada uzvarētāju. Vai vidējais Eirovīzijas balsotājs gribēs balsot par dziesmu, kas noskaņu ziņā līdzīga pagājušā gada uzvarētājam?" jautā Millers

Aminata nav izmantojusi 'Eirovīzijas' lielo iespēju

Kā uzsver eksperts, otrā Justa problēma ir viņa relatīvi mazā skatuves pieredze. "Es Justu pirmo reizi dzirdēju pirms diviem gadiem, kad viņš piedalījās noklausīšanā kādam projektam.

Pozitīvais ir tas, ka viņš kopš tā laika ir ļoti progresējis. Taču es uzskatu, ka viņam šogad vēl ir par ātru, lai dotos uz šo konkursu. Viņam vēl nav pieredzes starptautiskos festivālos, arī pieredze televīzijā nav tik liela," analizē Millers.

Kā pozitīvu faktu viņš izceļ jaunā mūziķa spēju strādāt uz kamerām, kas viņu izcēlusi starp citiem dalībniekiem.

Eksperts uzsver – Justam uzvarēt šogad palīdzējis ne tikai skatuves numurs, bet arī mediju izstrādātā kampaņa.

"Justs ir mediju kampaņas rezultāts," tā Millers. Taču Latvijā gūtā ažiotāža nepalīdzēs Justam Eiropā. Eksperts uzsver, ka ar uzvaru Supernova viss darbs tikai sākas, un izsaka cerību, ka Justa komanda turpinās būt uzdevuma augstumos.

"Lai Justs starptautiski gūtu kaut kādu efektu, principā jau rīt jābūt gatavam plānam, kuros TV šovos viņš piedalīsies, kuros klubos uzstāsies, kā tālāk rīkosies. Viss atkarīgs no tā, vai viņš izmantos iespēju.

Jo, ja runājam par pagājušo gadu, es uzskatu, ka Aminata savu iespēju neizmantoja. Gads ir apkārt – vai mēs dzirdam par viņas starptautiskiem panākumiem? Arī tepat Latvijā – it kā albums, iznāca singls, bet kaut kā pietrūkst.

Ka tikai ar Aminatu beigās nav tas gadījums, ka viņa izrādās veiksmīgāka dziesmu rakstītāja, ne izpildītāja," analizē Millers.

Nevajag pārlolot mistiskas cerības

Eksperts piebilst, ka, lai gūtu panākumus, Justam vajadzēs prātu, spēku un resursus – ja kaut kas pietrūks, klāsies plāni.

Lai arī Millers atturas prognozēt Justa izredzes starptautiskajā konkursā, kamēr nav dzirdētas visu citu valstu konkursa dziesmu gala versijas, viņš aicina tautu pārāk nesacerēties, jo Latvijai jau labi zināms, kā tas ir – sacerēties un palikt pie sasistas siles.

Tā kā tikai marta beigās būs zināmas visu valstu "eirodziesmu" gala versijas, spriedelēšana par iespējamo trešo vietu vai pat uzvaru, atsaucoties uz nez kādām bukmeikeru prognozēm vai paralēlēm ar pagājušo gadu, ir nekorekta.

Turklāt arī pašam Justam nenāks par labu, ja tauta jau noskaņosies uz viņa uzvaru. "Nevajag pārlolot mistiskas cerības. Justam svarīgi tagad nesalūzt. Jebkurā gadījumā es viņam novēlu veiksmi un nesaslimt ar zvaigžņu slimību, uz kuras aizmetņiem jau norādīja Intars Busulis.

No fināla dalībniekiem viņš ir eksportspējīgākais, bet, salīdzinot ar to, kas būs pretī, situācija ir smagāka, nekā gribētos," spriež Millers.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!