Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Sestdienas, 18. maija, vakarā Telavivā, Izraēlā, tika aizvadīts 64. starptautiskā dziesmu konkursa "Eirovīzija" fināls, kurā uzvaras laurus plūca un savai valstij triumfu sarūpēja Nīderlandes pārstāvis Dankans Laurenss ar dziesmu "Arcade".

Finālā sacentās 26 valstu pārstāvji – desmit labākie no pirmā pusfināla, desmit otrā pusfināla uzvarētāji, kā arī tā dēvētā lielā piecinieka valstis un rīkotājvalsts Izraēla.

Finālā spēkiem mērojās dziedātāji no Maltas, Albānijas, Čehijas, Vācijas, Krievijas, Dānijas, Sanmarīno, Ziemeļmaķedonijas, Zviedrijas, Slovēnijas, Kipras, Nīderlandes, Grieķijas, Izraēlas, Norvēģijas, Lielbritānijas, Islandes, Igaunijas, Baltkrievijas, Azerbaidžānas, Francijas, Itālijas, Serbijas, Šveices, Austrālijas un Spānijas.

Saskaitot kopā visu "Eirovīzijas" dalībvalstu profesionāļu žūrijas un skatītāju balsojumu, uzvaras laurus ar 492 punktiem plūca Nīderlande. Otrajā vietā palika Itālija, bet trešo vietu ieņēma Krievija. Pēdējā vietā ar 16 punktiem palika Lielbritānija.

Latvijas žūrijas komisija maksimālo punktu skaitu šogad piešķīra Nīderlandes pārstāvim.

Latvijas skatītājiem šī gada "Eirovīzijas" fināls, iespējams, šķita mazāk interesants, jo mūsu pārstāvji grupa "Carousel" tajā nepiedalījās. Arī lietuviešiem neizdevās kvalificēties izšķirošajai cīņai, tomēr īkšķus varējām turēt par mūsu kaimiņvalsts Igaunijas pārstāvi Viktoru Kronu. Viņš kopvērtējumā ieguva 19. vietu.

Atgādinām, ka konkurss šogad notika Telavivā, Izraēlā, pateicoties dziedātājas Nettas triumfam pērn Lisabonā. Šogad konkursā kopumā sacentās mūziķi no 41 dalībvalsts.

Kā ierasts, notikumiem uz skatuves, kā arī spožākajiem viedokļiem un komentāriem tviterī ar tēmturi #Eirovīzija varēja sekot līdzi "Delfi" teksta tiešraidē kopā ar Edgaru Bāliņu. Tiešraides arhīvs izlasāms zem galerijas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!