Foto: Edijs Kārkliņš
Latvijas prātotājiem un erudīcijas spēļu entuziastiem rudens sākas ar kalendāru aizpildīšanu – sākas jaunā "Prāta spēļu" sezona, kas nāk ar dažādiem jaunumiem.

Jaunajai "Prāta spēļu" sezonai pieteikušās gandrīz 300 komandas, kas jau iesākušas cīņas par punktiem. Spēlēs ieviesti tehnoloģiski uzlabojumi, ko, iespējams, komandas pat nepamana, bet nemainīga vērtība paliek spēļu formāts.

Sezona ir sadalīta trīs daļās un ilgst no augusta līdz jūnijam. Vienā sezonā tiek izspēlēti trīs kausi –Vasaras kauss, Rudens/ziemas kauss un Ziemas/pavasara kauss.

"Joprojām paliekam uzticīgi savam savam virsuzdevumam – izklaidējoša komandu spēle, un tieši komandas spēks ir galvenais, sarunas, kopā būšana un jēgpilna laika pavadīšana ar draugiem, kaimiņiem, kolēģiem. Tā mūsdienās ir vērtība," saka viens no spēļu rīkotājiem Jānis Začs

Šosezon organizatoriem pievienojušies jauni atbalstītāji ar interesantām balvām spēlētājiem, kas noteikti sagādās vēl vairāk prieka, azarta un pozitīvas emocijas.

"Paldies, protams, ilglaicīgajam partnerim restorānam "Čarlstons", kas mums savulaik noticēja un uzņēma savās telpās. Tā jau astoņus gadus katru vakaru diendienā turpinās mūsu sadarbība, jo cilvēki Latvijā ir izslāpuši pēc zināšanām, labas laika pavadīšanas kopā ar draugiem," saka Edijs Začs. "Prieks, ka prāta spēļu tradīcijas aizvien kļūst populārākas, un tas ir svarīgi – labi pavadīt laiku, uzzināt ko jaunu, sarunāties. Pastāvīgi spēlējošajām komandām šis vaļasprieks ir kā iknedēļas satikšanās vakari ar savējiem, kuros tu vienkārši nedrīksti nebūt. Tas ir plāns visam gadam."

Spēļu formāts paliek nemainīgs – katra kārta ilgst divas nedēļas, katrā dienā izspēlē apmēram 25-28 komandas. Lielais fināls paredzēts decembra vidū, kurā tiksies 29 erudītākās un veiksmīgākās komandas atbilstoši sezonas kopvērtējumā sakrātajiem punktiem.
Foto: Edijs Kārkliņš

Turpinot Latvijas simtgadē iesākto, arī šogad "Prāta spēles" rīko Latvijas kausu, kas risinās dažādās pilsētās. Latvijas kauss šogad pabijis visos novados – Vidzemē, Kurzemē, Latgalē, Zemgalē, Rīgā. Kopā ar septembra spēlēm būs aizvadītas jau spēles 40 pilsētās.

Visu oktobri notiks pusfināli, kuros tiksies trīs labākās komandas no katras pilsētas, kas cīnīsies par vietu finālā. Erudītākās komandas statusu noskaidrosim novembrī – Latvijas dzimšanas dienas mēnesī.

Šobrīd jau aizvadīti "Prāta spēles" Latvijas kausa 2019 pusfināli, kuros sīvā cīņa par vietu finālā cīnījās labākās no vairāk kā 107 komandām.

"Bija loti pozitīva gaisotne, vairāki pārsteiguma momenti, ļoti atjautīgi un gudri dalībnieki. Jautājumu tēmas šoreiz bija no Latvijas vēstures un kino klasikas zelta fonda, pasaules ģeogrāfijas līdz astronomijai un par krāsām. Pusfinālam blakus spēles priekam, ir reāla iespēja iegūt vērtīgas balvas. Tadēļ paldies mūsu lieldraugam lieldraugiem, pateicoties kuriem mēs varam visā Latvijā veicināt prāta spēļu tradīcijas, cilvēku intelektuālo attīstību, spriestspēju un dot iespēju vienkārši ar draugiem, ģimenēm vai kaimiņiem kopā lieliski un saturīgi pavadīt brīvo laiku," stāsta Edijs.

Tā kā unikālais Latvijas simtgades kauss pērn savu īpašnieku atrada, šogad Latvijas kausam ir jauna balva, tikpat īpaša, ko radījis mākslinieks kokgriezējs Gints Rudzītis.

"Kā jebkurā jomā, arī mēs cenšamies nodrošināt savu spēļu jeb "produktu" dažādību," uzsver Jānis Začs. "Ir svarīgi piedāvāt pēc iespējas plašāku klāstu, jo spēles noteikumi dzīvē apkārt mums mainās ik dienu, nāk jaunā paaudze ar jaunu skatījumu, jaunām vērtībām, paradumiem. Arī mums kā organizatoriem ir ļoti interesanti – katra spēle tiešām ir citādāka. Sīvas cīņas, emocijas – tas viss mūs ļoti iedvesmo."
Foto: Edijs Kārkliņš

"Paldies cilvēku atsaucībai publiskajos pasākumos "Lampa", "iNOVUSS", Muzeju nakts un citos, kas mūs iedvesmo un pamudina uz aizvien jaunām idejām un risinājumiem, ko šobrīd varam piedāvāt klientiem," saka Edijs, aicinot uz jaunām dažādu formātu spēlēm.

Liela interese ir par spēļošanu, kas apvieno dažādas komandu sadarbības spēles. Tā ir laba iespēja uzņēmumiem veicināt kolektīva saliedētību, attīstīt komunikāciju, veicināt personības pilnveidi un izaugsmi, paaugstināt motivāciju.

Tāpat pilnīgs jaunums ir interaktīvā video formāta spēle "Quizly", kas ir ļoti dinamisks un azartisks šovs viktorīnas veidā, kuru var spēlēt jebkurā vietā – ballītēs, pasākumos, semināros un tā vienmēr būs jautra un pozitīvam emocijām pilna spēle, ko visiem ar prieku atcerēties.

Ja vēlaties pamēģināt, kā tas ir – uzspēlēt "Prāta spēles – aicinām nākt arī uz ilggadējā un pieredzējušākā šīs jomas profesionāļa Ivo Krumholca vadītajām spēlēm "IQ pozitīvs", kā arī "Brain bank" bārā "Ducis" Stabu ielā 29.

"Prāta spēļu" jaunumus uzzināt var šeit, bet spēlēm var pieteikties, rakstot uz e-pastu prataspeles@prataspeles.com vai "Facebook" lapā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!