Foto: Kadrs no video

Ir šausmu filmas, par kurām mēnesi pēc noskatīšanās jau esi aizmirsis, savukārt citas pēc vairākām skatīšanās reizēm kļūst aizvien labākas. Ņemot vērā, ka pasaulē tiek atzīmēts Halovīns, kāds spocīgs, taču makten labs šausmu filmas gabaliņš šajā nedēļas nogalē būs tieši laikā!

Lūk, "Insider" piedāvātais pēdējo gadu filmu tops (ar pāris izņēmumiem), kurā apkopoti kinomākslas darbi, kuru skatīšanās otro vai trešo reizi noteikti ir apsverams variants. Nenoliedzami, laika gaitā ievērības cienīgu šausmu filmu kaudzīte tikai kļuvusi brangāka, tāpēc, ja šajā rakstā nemani savu iemīļoto kinolenti, bet noteikti ieteiktu skatīties arī citiem, padalies komentāru sadaļā!

"Get Out"


Lai gan sākumā filma izskatās pēc romantiska gabaliņa, kurā kāds jauns vīrietis dodas apciemot savas draudzenes ģimenes īpašumu, ar laiku top skaidrs, ka vieta ir nolādēta – tai uzlikts lāsts. Noskatoties filmu tikai vienu reizi, ļoti iespējams, tulkojumā pazūd svarīgās nianses, kā arī zemtekstā un retorikā ietvertās apslēptās nozīmes, kas mērķētas tieši uz sabiedrību. Šim apjukumam pie vainas ir nedalītas uzmanības koncentrēšana Krisam, kurš cenšas iejusties un izdzīvot draudzenes šausmu mājā. Kad būsi pilnībā aptvēris sižetu, varēsi daudz mierīgāk pievērsties zemtekstā iekļautajiem komentāriem par turīgo amerikāņu un tumšās ādas krāsas cilvēku dzīvi.

2018. gadā rakstnieks un režisors Džordans Pīls saņēma labākā oriģinālā scenārija balvu par darbu šī kinomākslas darbs veidošanā. Savā pateicības runā Pīls sacīja, ka viņš pie šī projekta strādājis ar mīlestību, ieliekot tajā savu dvēseli. "Es sāku rakstīt 2008. gadā un bija daudz kāpumu un kritumu," atzina rakstnieks.

"Us"


Šis ir vēl viens Džordana Pīla darbs, kas BBC skatījumā atzīts par vienu no vislabākajiem 2019. gadā. Filma "Mēs" tika pieteikta kā "jauns murgs" pēc režisora pilnmetrāžas kino debijas. Galvenajā lomā ir reiz "Oskara" balvu ieguvusī Lupita Ņono, kas iejūtas Adelaidas Vilsones ādā.

Sižets atklāj notikumu virkni, ģimenei dodoties uz pludmales pilsētiņu, kur viņa reiz piedzīvoja šausminošu pieredzi. Protams, viņa nenojauta, ka var būt arī trakāk – viņai un ģimenei varētu uzbrukt pašu dubultnieku banda. Kinolentē piedalās arī aktieri Vinstons Djūks, Elizabete Mosa, Šadadi Raita un citi.

Šī ir viena no filmām, kur ir absolūti negaidīts sižeta pavērsiens. Kad skatītājs uzzina taisnību par līdzinieci vārdā "Red", filma iegūst pavisam jaunu nozīmi. Tā vairs nav tikai par centieniem izbēgt, bet gan arī izmisīgiem mēģinājumiem noliegt savu vainu būtnes šaušalīgajā liktenī.

"The Witch"


Lielākā daļa filmas laika tiek pievērsta ģimenes centieniem noskaidrot, vai raganu burvestības un maģija ir vainojuma pie viņu neveiksmēm. Šī doma cilvēkiem, kas dzīvo meža tuvumā, liek ar katru dienu kļūt aizvien paranoiskākiem. Sižeta līnija balstīta pirmajā ASV teritorijā notikušajā "raganu histērijā", kas norisinājās aptuveni 60 gadus pirms bēdīgi slavenajām raganu prāvām Salemas ciematā.

Filmas režisors ir Roberts Egers, kurš par šo filmu tika godināts labākā režisora godā Sandensas kinofestivāla 2015. gadā. Tā bija viņa debija pilnmetrāžas kino.

Galvenajā lomā ir nesen par Furiozu kļuvusī Anja Teilore-Džoja. Kā raksta "Insider", noskatoties filmu tikai vienu reizi, ļoti daudzi jautājumi paliek karājoties gaisā – piemēram, vai patiešām viņu vidū ir ragana, vai arī tās visas bijušas iedomas vien? Otrajā skatīšanās reizē šim jautājumam atbilde varētu tikt atrasta daudz ātrāk, tādējādi ļaujot vairāk pievērsties ģimenes šaušalīgo savstarpējo attiecību šķetināšanai.

"The Invisible Man"


Stāstā par neredzamo vīru lielākā daļa notikumu grozās ap "Emmy" balvas ieguvēju Elizabeti Mosu. Baiļu pārņemto sievieti ne uz brīdi nepamet doma, ka viņa tiek izsekota un to dara neviens cits kā viņas bijušais un vardarbīgais vīrs Adrians (Olivers Džeksons-Koens). Filma seko līdzi sievietes nerimstošajiem mēģinājumiem pierādīt, ka vīrietis vēl aizvien ir dzīvs un šobrīd viņu spīdzina, neskatoties uz to, ka citiem licis noticēt, ka izdarījis pašnāvību.

Notikumiem attīstoties, arī skatītājam top skaidrs, ka Adrians patiesi varētu būt dzīvs un negrasās apstāties, kamēr nebūs atkal guvis varu pār sievu. Kad šī apsēstība kļūst skaidra visiem, filma no saspringtā trillera pārtop savā ziņā emocionālā darbā, kas parāda, cik brutālas var būt ģimenes vardarbības sekas.

"Hereditary"


Otrajā skatīšanās reizē, ļoti iespējams, skatītajam filma šķitīs vēl šaušalīgāka! Kad Elēna, Greiemu ģimenes galva, tiek guldīta mūžīgā mierā, viņas bērni un mazbērni pamazām uzzina noslēpumainus un arvien biedējošākus faktus par savas ģimenes ciltsrakstiem. Tālāk seko izmisīgi mēģinājumi izbēgt no likteņa, ko viņi, šķiet, mantojuši.

Lai gan jau pirmajā reizē skatīšanās varētu būt visnotaļ saspringta, otrajā reizē tā kļūs šaušalīgāka, ņemot vērā, ka tumšie noslēpumi skatītājam jau ir zināmi. Tie, kas sēžam aiz televizora ekrāniem, esam spiesti bezspēcīgi skatīties, kā varoņi soli pa solim dodas sava asiņainā gala virzienā. Iespējams, skatīties, vēl nemaz nezinot, kas notiks tālāk, pat nav tik biedējoši.

"The Shining"


Tagad gan paceļosim nedaudz laikā un virtuāli aizbrauksim līdz 1980. gadam, kad tika uzņemts šausmu trilleris "Mirdzums" jeb "The Shining". Šī filma, kurā Džeks Nikolsons iejūtas kāda izslavēta kūrorta uzrauga ādā, ir balstīta Stefana Kinga novelē un saukta par vienu no visu laiku labākajām šausmu filmām. Ieputinātajā un noslēgtajā viesnīcā Nikolsona atveidotais Džeks Toranss ir kopā ar sievu Vendiju un dēlu Deniju, taču pamazām situācija tajā kļūst patiesi biedējoša.

"The Shining" ir viena no zināmākajām enigmātiskā režisora Stenlija Kubrika filmām un par slēptajām nozīmēm cilvēki runā vēl šodien. Izolētību un strupceļa izjūtu īpaši izceļ biezā sniega sega, kas ieskauj noslēpumaino ēku. Jāpiemin, ka Džeks Toranss bieži dēvēts par vienu no visu laiku labākajiem tēliem kinomākslā.

"Audition"


Sākotnēji šķietami romantiskā filma vienā brīdī pilnībā maina savu kursu. Tās režisors Takaši Miike parāda stāstu par Rio Išibaši atveidoto atraitni, kurš iemīlas kādā šarmantā un noslēpumainā dāmā. Taču, kad vīrietis uzzina vairāk par sievietes pagātni, atklājas, ka visi priekšgājēji ir pazuduši vai arī tikuši sakropļoti. Vai viņš būs nākamais?

Beigās filma pārtop par absolūtu asiņu lauku. Skatoties filmu otro reizi, naivais priekšstats par romantisko sākumu tiks pilnībā aizslaucīts kā ar roku, tāpēc filmas vērošanas pieredze, visdrīzāk, būs pilnībā citāda.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!