Foto: ITAR TASS/Scanpix/LETA
Ja esi kādreiz skatījies vācu seriālu "Trauksme Kobrai 11. Lielceļa policija", skaidri zini, kurš bija tas liktenīgais brīdis, kad sērija sasniegusi savu kulmināciju. Parasti galvenie notikumi risinājās uz maģistrāles, kad, automašīnām traucoties milzīgā ātrumā, tās neizbēgami tika samaltas miltos vai vienkārši uzspridzinātas. Taču daudzās filmās pakaļdzīšanās ainas ir kā ķirsītis uz deserta – tās nebūt nav tik paredzamas, taču ļaudīm tik ļoti iespiedušās atmiņā, ka interneta plašumos tās uzmeklē vēl un vēl.

Lai noskaidrotu, kura kinolente liekama uz pjedestāla augstākā pakāpiena, "USwitch" veikuši izpēti, par pamatu ņemot skatījumus vietnē "YouTube", "patīk" un "nepatīk" atzīmes, kā arī "Imdb" vērtējumus. No šiem rezultātiem iegūts fanu vērtējuma indekss, kas izteikts 10 ballu skalā.

Pirmajā vietā ierindojas Betmena pirmā parādīšanās filmā "Tumšais bruņinieks atgriežas" ("The Dark Knight Rises"), iegūstot 9.06 punktus. Triumfiālā Betmena jeb Kristiana Beila atgriežanās no tumsas valstības daudzu sirdīm likusi pukstēt straujāk, taču savs nopelns tajā noteikti ir arī iesaistītajai policijai un Toma Hārdija atveidotajam ļaundarim. Šī aina noskatīta vairāk nekā 13 miljonus reižu, savukārt "patīk" un "nepatīk" attiecība visnotaļ viennozīmīgi nosliecas par labu pozitīvam vērtējumam (9.43 no 10).

Arī otro vietu ieņem pakaļdzīšanās aina no "Betmena" franšīzes – šoreiz tajā redzam leģendāro supervaroni – Hīta Ledžera atveidoto Džokeru –, kurš "sēdies pie ruļļiem". Runa ir par 2008. gada asa sižeta piedzīvojumu kinolenti "Tumšais bruņinieks" ("The Dark Knight"), kurā vērojami "betmobīļa" centieni noķert Džokeru. Kopējais rezultāts – 8.24 no 10 ballēm.

Godalgoto trijotni noslēdz 2011. gada filma "Drive", kura šajā topā iekļuvusi ar sākuma ainu (7,99 no 10). Šī pakaļdzīšanās neliek asinīm riņķot straujāk, kūpinot riepas un spridzinot mašīnas – šeit visa uzmanība pievērsta noslēpumainajam braucējam (Raiens Goslings), kuram, vadot "Chevrolet Impala", izdodas mierīgi un bez lieka trokšņa izrauties no likumsargu nagiem. Komentāros pie šī video lasāmas tādas frāzes kā "ikvienai policijas pakaļdzīšanās reizei vajadzētu noritēt šādi" un "visreālākais aizbēgšanas scenārijs". Vērts piebilst, ka šim klipiņam "patīk" un "nepatīk" attiecība ir 9,62, kas ir otrais augstākais vērtējums aiz "Džons Viks 3: Parabellum" epizodes.

Ar koka medaļu jeb ceturto vietu šajā topā sveicam 2017. gada filmu "Zaļknābis pie stūres" ("Baby Driver"), kurā galveno lomu atveidot Ansels Elgorts. Arī šajā gadījumā viņš bēg no policijas, taču šoreiz klausoties Džona Spensera dziesmu "Bellbottom". Leģendārā aina šī video izskatā vietnē "YouTube" savā kabatā ielikusi 67 miljonus skatījumu.

Turpinājuma iepazīsties ar pārējām deviņām filmām, kas iekļuvušas top 15! Konkrētās ainas vari apskatīt, klikšķinot uz nosaukuma. Savukārt šeit apkopoti visi rezultāti un aprēķini.

  1. Batman: The Dark Knight Rises – 9.06
  2. Batman: The Dark Knight – 8.24
  3. Drive – 7.99
  4. Baby Driver – 7.93
  5. Captain America: The Winter Soldier – 7.92
  6. Mad Max: Fury Road – 7.61
  7. The Blues Brothers – 7.42
  8. Terminator 2: Judgment Day – 7.04
  9. The Raid 2 – 6.67
  10. Parabellum – 6.60
  11. The Bourne Identity – 6.54
  12. Smokey and the Bandit – 6.48
  13. Bullitt – 6.41
  14. Raiders of the Lost Ark – 6.23
  15. Jack Reacher – 6.23.

Metodoloģija: "USwitch" no dažādiem avotiem un rakstiem atlasīja visbiežāk pieminētās pakaļdzīšanās ainas. Šie rezultāti izmantoti, lai atlasītu filmas, kurās ir populārākās epizodes. Visas vari atrast šeit. Izmantojot salikumu "Filma+pakaļdzīšanās" vietnē "YouTube" noskaidrots skatījumu skaits, kā arī tas, cik reižu konkrētajam video uzspiestas "patīk" un "nepatīk" pogas. Vērtējumu konkrētajām filmām, kur ir šīs ainas, ievākti arī no "IMDb". Par izejas pozīciju ņemot augstāko lielumu, rezultāti atainoti skalā no 1 līdz 10.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!