Foto: Vida Press
Liela daļa no mums vasaru gaida visu gadu, taču nevar noliegt – ir dienas, kad karstums mūsu platuma grādos dzīvojošajiem ir pārāk nepanesams un atsevišķos dienas posmos pat kaitīgs. Kamēr sēdi ēniņā vai mājās pie gaisa kondicioniera, vari netērēt laiku lieki un noskatīties kādu laikam piemērotu filmu – gan tās, kuras veldzē ar pludmales ainiņām vai ļauj izmieties, gan arī kinolentes, kas mudina šovasar mesties piedzīvojumos vai tieši šobrīd visvairāk novērtēt sniedziņu.

"Dazed and Confused"


Jūnijs, kā ierasts, ir izlaidumu laiks, tāpēc tematiski vari aizceļot uz 1993. gadu, kad skatītāju rokās nonāca filma "Dazed and Confused". Tā stāsta par vidusskolas absolventiem un viņu piedzīvojumiem, iesoļojot pieaugušo pasaulē. Vai tavas atmiņas par skolas beigās līdzinās filmā parādītajam?

Vērts piebilst, ka filmā pavisam jauniņus redzēsi Metjū Makonahiju, Milu Jovoviču un daudzus citus zināmus aktierus.

"Call Me By Your Name"

Saule, Itālija un laba kompānija – ko vēl vairāk var vēlēties?! Filmas darbība norisinās 1983. gada vasarā, iemūžinot romantiskas attiecības starp 17 gadus veco Elio un viņa tēva studentu Oliveru, kurš ciemojas ģimenes vasaras mājā. Abu jauniešu satuvināšanās norit "divi soļi uz priekšu, viens atpakaļ" manierē, taču rezultātā dzimst īsta draudzība, savukārt Elio piedzīvo pirmo īsto mīlestību un arī pirmo īsto vilšanos.

Filma saņēma vairākas atzinības par režiju, scenāriju, mūziku un aktieru darbu, no kuriem īpaši izceļams "Oskars" kategorijā "Labākais adaptētais scenārijs", kā arī nominācijas kategorijās "Labākā filma", "Labākais aktieris" un "Labākā oriģināldziesma".

"Ice Age"

Ļoti iespējams, kad saule pamatīgi cepina seju, labprāt teleportētos uz ledus laikmetu, kurā vārds "karstums" ir svešs. Un, ja vēl šodien tavs kompanjons ir kāds mazais ķipars, ir īstais brīdis atkal satikties vai pirmo reizi iepazīties ar sliņķi Sidu un mamutu Manfredu! Lai gan viņu izmēri un raksturi ir pārāk atšķirīgi, lai abi kļūtu par draugiem, nevilšus viņi kļūst par biedriem un varoņiem, jo ir apņēmušies nogādāt pie tēva kādu cilvēku mazuli, kurš zaudējis māti. Aizraujošajā ceļojumā viņiem pievienojas zobenzobu tīģeris Diego, un visnepiemērotākajos brīžos pie apvāršņa parādās zobenzobu vāvere Skrets.

"Sex and The City"

Protams, vienmēr var mesties seriāla "Sekss un lielpilsēta" skatīšanās maratonā, taču, ja vēlies kādu koncentrētāku gabaliņu, pilnmetrāžas filmas varētu būt tieši laikā. Jāteic, ka karstai vasaras dienai iederīgāka varētu būt otrā daļa, kurā draudzenes nolemj aizbēgt no Ņujorkas un doties uz vienu no eksotiskākajām un gleznainākajām vietām pasaulē. Palmu ēnā, veldzējoties burvīgajās oāzēs, leģendārais kvartets ir gatavs izbaudīt jaunus un neaizmirstamus piedzīvojumus.

"The Hateful Eight"


Ja komēdijas vai piedzīvojumu filmas nav tavā stilā un vēlies noskatīties kādu piparotāku drāmu, zināmu vēsuma devu tavā virzienā varētu atpūst Kventina Tarantino 2015. gada vesterns "The Hateful Eight". Tās darbība norisinās ASV pēc Pilsoņu kara. Leģendārais mednieks par atlīdzību – Džons Ruts – konvojē noziedznieci Deiziju uz Redroku, lai tur viņai spriestu tiesu par slepkavību. Pēc tam, kad, satiekot vēl dažus ceļiniekus, viņus pārsteidz sniega vētra, kompānijai nākas meklēt patvērumu meža būdā, kur viņus jau sagaida visai raiba sabiedrība vēl četru cilvēku sastāvā. Un tad sākas pats interesantākais, jo ātri vien sāk šķist, ka šī satikšanās nebūt nav bijusi nejauša.

"The Beach"

Lai gan peldei piemājas dīķī nebūt nav ne vainas, maza iespēja, ka kāds atteiktos baudīt dzīvi vietā, kur agrā jaunībā pabijis Leonardo Dikapro. Protams, runa ir par mūsdienās nu jau par klasiku kļuvušo piedzīvojumu drāmu "Pludmale", kas vedīs ceļojumā uz Taizemi. 2000. gadu filma ir viens no britu režisora Denija Boila šedevriem, kas iemantoja milzu popularitāti jaunās tūkstošgades sākumā un jaunu tūrisma vilni Taizemē, par kulta vietu padarot par paradīzi saukto pludmali. Tiesa, notikumi gan vienā brīdī pārtop šausmu stāstā, taču kāds asumiņš karstā dienā varbūt ir tieši tas, kas vajadzīgs.

"Kriminālās ekselences fonds"

Filmas galvenais tēls – Imants Veide raksta scenāriju seriālam par krāpniekiem un kopā ar čomu Hariju Kuharjonoku izmēģina dažādas krāpšanas shēmas. Taču Imants tik ļoti iejūtas jaunajā tēlā, ka pašam sakārojas kļūt par kriminālo autoritāti. Šī filma derēs gan karstai vasaras dienai, gan arī aukstiem ziemas vakariem, jo kriminālkomēdiju pēc iznākšanas dēvēja par pašmāju kino fenomenu.

Kas to zina, varbūt noskatīšanās tevi mudinās karstajās vasaras dienās ļaut vaļu savam radošumam – gluži tāpat kā sev ļāva Imants!

"Into the Wild"

Ja prāts nesas uz piedzīvojumiem vai šodien esi nolēmis salikt pa plauktiņiem atvaļinājuma plānus, iespējams, filma "Savvaļā" tevi uzvedinās uz jauna ceļa. Stāstu savā ziņā var uzskatīt par jaunības, brīvības, cilvēciskās saskarsmes, dabas un piedzīvojumu skaistuma apliecinājumu. Tā balstīta patiesā stāstā par Kristoferu Makkandelsu – veiksmīgu un gudru studentu, kurš dumpinieciski nolemj pamest materiālos labumus un ar automašīnu balsošanu doties uz Aļasku, kur dzīvot brīvā dabā starp kokiem un lāčiem. Ko tu saki par došanos atvaļinājumā vienatnē un ļaušanos dabas burvībai?

Ja šajā sarakstā neatradu neko savai gaumei tīkamu, ielūkojies šajā rakstā – tur apkopotas 12 filmas, kas būs kā izcila piešprice aizraujošai un piedzīvojumu pilnai vasarai!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!