Foto: Privātais arhīvs
Afganistānas slavenākā popmūzikas zvaigzne un TV dziedāšanas talantu šova vadītāja Arijana Sajīda arī ir to cilvēku starpā, kurai izdevies pamest teroristiskās organizācijas "Taliban" pārņemto valsti, ziņo raidorganizācija BBC un citi mediji.

Visslavenākā dziedātāja Afganistānā Arijana Sajīda līdzās tūkstošiem citu cilvēku veiksmīgi pametusi Kabulas pilsētu, kur pagājušajā nedēļā varu pārņema organizācija "Taliban". Sajīda iepriekš daudz bija izpaudusies kā cilvēktiesību – īpaši sieviešu tiesību – aktīviste, taču talibu nākšana pie varas, visticamāk, nozīmē dzīvi pēc stingrākajiem šariata likumiem, kas popzvaigznes gadījumā viņai var maksāt daudz.

Sajīda no Afganistānas aizbēgusi svētdien ar ASV gaisa spēku kravas reisu, kas bijis pārpildīts. Par notikušo viņa vēstīja "Instagram" platformā, kur dziedātājai ir 1,3 miljoni sekotāju. Sajīda raksta, ka piedzīvojusi vairākas "neaizmirstamas naktis", taču jūtas labi, jo ir dzīva. Viņa sasniegusi Dohu Katarā un tālāk cer nokļūt Stambulā, Turcijā, kur viņai arī ir mājas.

Vienā no nesenām intervijām Sajīda pauda, ka "būs pēdējā, kas pametīs dzimteni", un tieši tā esot arī sanācis. "Paliec stipra mana mīļā, skaistā, salauztā un skumstošā dzimtene. Man ir ļoti žēl," instagramā rakstīja māksliniece. Sajīda arī iepriekš paudusi atbalstu Afganistānas armijai.

Afganistānā Sajīdas vārdu zina visi, kas seko līdzi vietējam šovbiznesam, kā arī aktivitātēm cilvēktiesību jomā. Viņa bija viena no vēstnesēm kampaņai "Kur ir mans vārds?", kas cīnījās par to, lai arī afgāņu sieviešu vārdi beidzot parādītos uz oficiāliem dokumentiem.

Dziedātāja dzimusi Kabulā 1985. gadā un veiksmīgi izveidojusi savu karjeru. Viņa dzied lielākoties persiešu valodā un savu pirmo singlu izlaida 2008. gadā. Lielāko popularitāti Sajīda guva, būdama žūrijas locekle TV talantu šovā "Afganistānas balss", kas pielīdzināms citviet populārajam "X Faktoram". Kopš 2018. gada viņa ir precējusies ar savas mākslinieciskās darbības menedžeri Hasimu Sajīdu.

Kā zināms, noslēdzoties ASV un citu ārvalstu militāro kontingentu izvešanai no Afganistānas, talibi šomēnes izvērsa vispārēju uzbrukuma operāciju un īsā laikā savās rokās sagrābuši faktiski visu valsts teritoriju, un svētdien viņu rokās krita arī Kabula. Afganistānas līdzšinējais prezidents Ašrafs Gani svētdien valsti atstājis. Portāls "Delfi" nemitīgi ziņo par visiem jaunumiem saistībā ar talibu pārņemto Afganistānu, hronoloģiski tiem var sekot līdzi šeit.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!