"Pixar's" filma "Es Sarkstu" ("Turning Red"), kas jau tagad skatāma kinoteātros, ir sirdi sildošs stāsts par pilngadību. Taču filmā aplūkoti dažādi temati, kas dažām auditorijām, proti, mazākajiem bērniņiem varētu būt nepiemēroti. Lūk, ceļvedis vecākiem, kas būtu jāizlasa, pirms dodaties skatīties filmu kopā ar bērniem.

Režisora Domī Ši, kurš ieguva "Oskaru" par 2018. gada animācijas īsfilmu "Bao", jaunākās kinolentes stāsts seko pa pēdām 13 gadus vecajai Meilinai Lī (balss Rozālija Čanga). Meilina Lī jeb Meja cenšas būt gan centīga un paklausīga meita, gan arī tikt galā ar pusaudža vecumam raksturīgo haosu. Un, lai arī problēmu ir vairāk nekā saprašanas, klāt nāk vēl viena – katru reizi, kad Meja pārlieku ārkārtīgi uztraucas vai pārlieku dusmojas, viņa nekontrolējami pārvēršas lielā, sarkanā pandā.

Lai gan filma piedāvā lielisku atveidojumu un ietver sirsnīgu stāstu, sākušās diskusijas par to, vai tēmas, ko tā apskata, piemērotas visiem bērniem.

"Es domāju, ka sarkanā panda ietver visu. Esmu runājis ar vairākiem žurnālistiem, un viņi no filmas ir paņēmuši daudzus vēstījumus," stāsta režisors. "Es domāju, ka tas ir patiešām interesanti, ka tā ir tik universāla, ka ikviens var paņemt kaut ko. Tajā ir apvienoti dažādi žanri, arī pilngadība. Turklāt – tā ir komēdija!"

Filmā ietverta nevēlama valoda

Filmas laikā bērni lieto tādus vārdus kā "sūds", "stulbs", "kas pie velna" un "pēcpuse". Kādā brīdī Meja zēnu skolā nosauc par "muļķi" ("jerkwad"). Un vēlāk liek saviem draugiem "aizvērties", kad viņi satrakojas, meitenei pārvēršoties sarkanajā pandā.

Galvenā varone saceļas pret vecākiem

Kad Meilina pārvēršas sarkanajā pandā, emocijas saasinās, un tas savukārt liek viņai reizēm aizskart savus vecākus.

Kādā filmas brīdī meitene lūdz mātei, lai viņa ļautu apmeklēt iecienītākās grupas "4*Town" koncertu, taču pretī saņem atteikumu. Tā vietā, lai klausītu savu mammu, Meilina un viņas draugi vāc naudu, lai nopirktu paši savas biļetes un izstrādātu plānu, kā slepeni apmeklēt koncertu.

Filmas noslēgumā Meilina koncertā sastopas ar māti un kliedz uz viņu, sakot: "Es vairs neesmu tava mazā Meja, Meja. Man patīk zēni. Man patīk skaļa mūzika. Man ir 13, samierinies ar to!"

Ir arī vardarbība

Kad Meja pārvēršas sarkanajā pandā, viņu apņem liels, rozā dūmu mākonis. Tā kā pārvērtības pastiprina arī viņas emocijas, meitene vairākas reizes zaudē savaldīšanos. Kādā skolas ainā viņa ar bumbu iemet skolasbiedram pa galvu pēc tam, kad viņš viņu izsmējis. Savukārt dzimšanas dienas ballītes laikā viņa uzbrūk zēnam, jo viņš Meju izrīkojis.

Iekļautas dažas intīmas tēmas

Mejai un viņas draugiem ir simpātijas pret zēniem, tostarp puišu grupas "4*Town" dalībniekiem. Kādā mirklī Meja īpaši fantazē par vienu no zēniem, zīmējot piezīmju grāmatiņā bildītes, kurās abi ir apskāvušies. Rezultātā Meja sāk svīst un kļūst sarkana.

Dažas ainas, kas varētu būt biedējošas maziem bērniem

Filmas sākumā Meja murgo par sarkanās pandas leģendu, kurā redzams, kā viņas ģimenes templis kļūst spilgti sarkans. Savukārt statujām ir mirdzošas acis.

Kad Meja mēģina atbrīvoties no sarkanās pandas, ģimene veic rituālu, kurā redzams, kā viņa levitē ar kvēlojoši sarkanām acīm.

Filma pievēršas pubertātei

Kad Meja pirmo reizi pārvēršas sarkanajā pandā, viņas māte spiež, ka meitai ir sākušās mēnešreizes. Kādā brīdī viņa jautā: "Vai sarkanā peonija zied?", mēģinot izrunāties ar meitu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!