Foto: Vida Press
Kaislīgs un mīļš – Rejs Liota bija viens no izcilākajiem aktieriem pēdējo četru gadu desmitu laikā. Pēc tam, kad izskanēja vēsts par viņa nāvi, "pastaiga" pa viņa neaizmirstamākajām izrādēm ir ne tikai pamatota, bet arī nepieciešama, lai atgādinātu mums par to, ko mēs zaudējām Holivudā.

"Something Wild" (1986)

Liota pirmais nozīmīgais darbs bija komēdijā "Something Wild." Džefs Danielss atveido investīciju baņķieri, kura ceļojumu ar valdzinošo Melāniju Grifitu pārtrauc viņas vardarbīgais bijušais – krāpnieks. To pārliecinoši atveidoja Liota, kurš par savu sniegumu tika nominēts "Zelta globusam" kā labākais otrā plāna aktieris.

Viņš vienmēr ir izcils skatītāja iesaistē. Šī šķietami vieglā loma iemieso viņa lielisko aktiermeistarību.

"Goodfellas" (1990)

Liotam jāpateicas Robertam De Niro par šo lomu, jo aktieris ieteica viņu režisoram pēc tam, kad redzēja, ka viņa eksplozīvā enerģija iedegas filmā "Something Wild". Liota nelika vilties nevienam no vīriem, sniedzot aizraujošu, sirsnīgu un reizēm jautru galveno uzvedumu filmā, ko plaši uzskata par vienu no labākajām jebkad uzņemtajām. Piekritīsi, ka Liota bija nepārspējamās gangsteru filmas sirds, dvēsele un uzmanības centrs?

"Narc" (2002)

Liota šajā divroku cīņā ar Džeisonu Patriku sasniedza savu pīķi. Pāris spēlē policijas detektīvus, meklējot slepenā biroja slepkavu. Vienā no savām labākajām lomām Liota un Džeisons Patriks daudzkārt apmainās ar dialogiem, Liota sirdi plosa nožēla un sāpes, un tas manāms katrā viņa izteiktajā vārdā.

Šī loma ir viena no labākajām viņa karjerā. Faktiski vienā filmā apkopotas viņa labākās aktiera īpašības.

"Corrina, Corrina" (1994)

Drāmā "Corrina, Corrina" kopā ar Vūpiju Goldbergu varējām ieraudzīt Liota maigo pusi. Lai gan filma pilnībā neizpēta starprasu pāra rasu dinamiku, Liota lomai piešķīra temperamentu.

"Smokin' Aces" (2006)

Asa sižeta filma "Smokin’ Aces" varbūt nepiesaista aktiermākslas cienītājus... Liota filmā darbojas kā Raiena Reinoldsa emocionālais mugurkauls. Nāves aina liftā skatītājiem pārliecinoši parāda viņa nozīmi partnera dzīvē. Tā ir sirdi plosoša aina, ko vērts redzēt.

"Cop Land" (1997)

Trilleris, kas ir viens no Silvestra Stallones smalkākajiem aktiermeistarības tēlojumiem, arī parāda Liotas spēju "pacelt" ikvienu kolēģi, ar kuru viņam ir kopīga aina.

"Field of Dreams" (1989)

Liotam bija izšķiroša loma sporta fantāzijā par zemnieku, kurš seko noslēpumainas balss norādījumiem galvas iekšienē, lai pārvērstu savu kukurūzas lauku par beisbola lauku, tikai lai redzētu, kā spēlētāji atgriežas spēlē. Liota atveidoja malējo spēlētāju.

Tā aktiera identitāte, kurš nodrošināja filmas balsi, kas visas filmas garumā runā ar galveno filmas varoni Reju, vienmēr ir palikusi noslēpums. Daži uzskata, ka tā ir Liotas balss.

"The Place Beyond The Pines" (2012)

Šajā režisora Dereka Sianfransa krimināldrāmā Liota atveido Pīteru Deluku, korumpētu detektīvu, kuram ir vara pār Bredlija Kūpera policistu. Loma tika īpaši rakstīta Liotam, pateicoties viņa lomai filmā "Goodfellas", kuru šīs filmas režisors Dereks vērtē kā vienu no viņa iecienītākajām filmām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!