Foto: AP/Scanpix/LETA/Kadrs no video

Klimata aktīviste, veģetāriete, rokfestivālu fane, karjeriste, “instagramere”, augusi lesbiešu ģimenē, cīnās par dzimumu līdztiesību un turklāt ir sasodīti izskatīga – Somijas premjerministre Sanna Marina iemieso jaunās paaudzes redzējumu par to, kādam jābūt mūsdienīgam politiķim. Viņa jau trīs gadus vada Somijas valdību, taču kritiķi apšauba Marinas spožās karjeras turpinājumu. Gluži vienkārši tāpēc, ka viņas personība un privātā dzīve šobrīd piesaista lielāku uzmanību nekā darbs valsts vadīšanā. Pēdējais skandāls: paziņu nopludināts ballītes video, pēc kura premjerei nācās veikt narkotiku testu.

Tests izrādījās negatīvs, tomēr nepasargāja Sannu Marinu no kārtējās nokļūšanas ziņu mediju virsrakstos. Somu premjerei nācās skaidroties, ka ballītē viņa lietoja alkoholu, taču narkotikas ne reizi dzīvē nav mēģinājusi. Un tas viss laikā, kad Ukrainā notiek karš, Somija pošas dalībai NATO... Arī Marina pati uzsver, ka viņas ballēšanās nudien nav tas, kam šobrīd jāpievērš uzmanība, taču izlietu ūdeni nesasmelsi – par to runā visi.

@todayonline Even politicians need to let their hair down every once in awhile? Video of Finnish PM #sannamarin partying with influencers has leaked and she is not happy. #sgtiktok #sgfyp #fyp #finnishpolitics #finlandtiktok ♬ original sound - TODAYOnline


Politiķes publiskais tēls izraisīja rezonansi jau drīz pēc tam, kad viņa 34 gadu vecumā kļuva par Somijas vadītāju. 2020. gadā viņu intervēja somu dzīvesstila žurnāls "Trendi", runa bija par viņas plāniem politikā, bet izdevuma vākam premjere pozēja lietišķā melnā kostīmā, žaketes aizdarei parādot – apakšā nav krūštura. Vieni viņai pārmeta gaumes trūkumu, citi "piesēja" politikas seksualizēšanu. Kopš tā laika dzīvesstila prese pamana Marinu visās viņas izpausmēs, preses fotogrāfi seko līdzi rokfestivālos, un, ja nu kas palaists garām, Sanna pati sava brīvā laika mirkļus ieliek "Instagram".

Aktīva sociālo tīklu lietošana ir vēl viena pazīme, kas raksturo kārtīgu mileniāli politikā. Sannai Marinai "Instagram" ir gandrīz 960 tūkstoši sekotāju, tviterī un "Facebook" mazāk, un viņa pati saimnieko savos profilos. Politiķes sociālo tīklu saturs šķiet rūpīgi sabalansēts – ir gan pašbildes liftā, gan brokastu galda bildes, gan suņuks, vīrs un bēbītis. Un turpat arī kadri līdzās lielās politikas smagsvariem – Merkele, Makrons, Stoltenbergs, Zelenskis...

Homoseksuālā ģimenē augusi heteroseksuāle


Sanna Mirella Marina piedzima Helsinkos 1985. gada 16. novembrī. Viņa bija pavisam maziņa, kad tēvs un māte izšķīrās. Tēvs Lauri bija alkoholiķis, kurš visu naudu nodzēra, tāpēc ģimene dzīvoja ļoti trūcīgi. Marinas māte vēlāk sagāja kopā ar sievieti, un šādā viendzimuma – kā pati saka, varavīksnes – ģimenē Sanna uzauga. Kad viņa kļuva par premjerministri, sociālos tīklus aplidoja homofobus tracinošs jociņš: "Kas izaug homoseksuāla pāra ģimenē? Premjerministre!"

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!