Foto: Vida Press

Aktrise Džūdija Denča, viena no Apvienotās Karalistes pazīstamākajām un mīlētākajām aktrisēm, ir paziņojusi, ka vairs neredz filmēšanas laukumos un nespēj izlasīt scenārijus, jo viņas redze strauji pasliktinās. Taču 88 gadus vecā "Oskara" balvas laureāte apgalvo, ka viņa cenšas atrast alternatīvus veidus, kā iemācīties tekstus, piemēram, ar draugu palīdzību. Turklāt – viņai esot fotogrāfiska atmiņa.

Slavenajai aktrisei 2012. gadā tika diagnosticēta vecuma izraisīta mākulas deģenerācija, kas noved pie pakāpeniska redzes zuduma. Neraugoties uz problēmām, ko var radīt šī acu slimība, Džeimsa Bonda aktrise atzīst, ka atsakās padoties un vēlas strādāt tik daudz, cik vien tas būs iespējams.

Pirms dažiem gadiem viņa bija spiesta atteikties no auto vadīšanas, kad viņas redze sāka pasliktināties. Šī nav pirmā reize, kad aktrise atklāj savu veselības stāvokli, slimības ietekmi uz viņas profesionālo dzīvi. Pagājušajā gadā viņa parādījās BBC raidījumā "Louis Theroux" un atzina, ka viss ir slikti. Viņa raidorganizācijai sacīja: "Es nevēlos doties pensijā. Šobrīd neko daudz nedaru, jo neredzu. Tas ir slikti!"

Vecuma izraisīta mākulas deģenerācija (VMD) ir Rietumu pasaulē visizplatītākais redzes zuduma iemesls. Slimības vēlākajās stadijās rodas neatgriežami centrālās redzes korpļojumi vai pat zudumi (blāvi, pelēki vai pat melni nekustīgi aptumšojumi centrālajā laukā), kas vairs nav labojami, un dramatiski ietekmē turpmāko ikdienu.

Džūdija Denčas mākulas deģenerācijas diagnoze nav izraisījusi viņai pilnīgu aklumu, taču tā viņai ir apgrūtinājusi ikdienas aktivitātes, tostarp scenāriju lasīšanu un citu cilvēku seju atpazīšanu.

Aktrise žurnālam "The Mirror's Notebook" sacīja: "Es vairs neredzu, kas notiek filmēšanas laukumā. Es neredzu to, kas man ir jālasa. Jā, es neko daudz vairs neredzu! Bet, ziniet, ar to vienkārši ir jātiek galā. Ir jāturpina dzīvot!"

Jau vairākkārt 88 gadus vecā aktrise ir atkārtojusi, ka vēlas turpināt darbu, neskatoties uz savu veselības stāvokli: "Man ir iracionālas bailes no garlaicības. Tāpēc man ir šāds tetovējums, uz kura rakstīts "carpe diem" (mudinājums maksimāli izmantot pašreizējo laiku un maz domāt par nākotni)".

Seko "Delfi" arī vai vai Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!