Foto: Zuma Press/Scanpix/LETA
Otrdien, 30. janvārī, Zviedrijas pilsētā Malmē aizvadīta 68. "Eirovīzijas" dziesmu konkursa izloze, kurā noskaidrojās abu pusfinālu dalībnieki. Tapa zināms, ka Latvijas pārstāvis uz skatuves kāps otrā pusfināla otrajā daļā. Latviešiem pie TV ekrāniem jāsēžas 9. maija vakarā! Konkursa lielais fināls notiks 11. maijā.

Pirms izlozes Latvija tika ievietota trešajā grozā kopā ar Armēniju, Azerbaidžānu, Izraēlu, Gruziju, Lietuvu un Ukrainu. Šāds formāts tiek ievērots, lai mazinātu iespēju nonākt vienā pusfinālā ar kaimiņvalstīm, lai gan aplami būtu Izraēlu vai Azerbaidžānu saukt par mūsu kaimiņvalsti. Līdzīgi "izsijātas" tiek arī pārējās dalībvalstis, – lai izvairītos no politiskiem balsojumiem. Piemēram, visas Ziemeļvalstis tika ievietotas otrajā grozā.

Izlozē noskaidrojās, ka kopā ar Latviju konkursa otrajā pusfinālā 9. maijā piedalīsies Izraēla, Austrija, Igaunija, Gruzija, Malta, Nīderlande, Šveice, Norvēģija, Grieķija, Čehija, Albānija, Dānija, Armēnija, Sanmarīno un Beļģija.

Pirmajā pusfinālā 7. maijā startēs Slovēnija, Islande, Ukraina, Kipra, Polija, Serbija, Somija, Lietuva, Portugāle, Luksemburga, Horvātija, Austrālija, Azerbaidžāna, Īrija un Moldova.

Šis ir jau otrais konkurss, kura pusfinālos vērā ņems tikai skatītāju balsojumu. Iepriekš pusfinālos 50% no rezultāta noteica konkrētā pusfināla dalībvalstu žūrijas balsojums, kas šoreiz tiks ņemts vērā tikai gadījumā, ja būs problēmas ar telefonbalsojumu.

Izlozi varam vērtēt kā salīdzinoši līdzīgu, proti, nevienā no pusfināliem nav izteikti spēcīgākas valstis. Atgādināsim, ka abus iepriekšējos gadus Latvijas pārstāvji tika ielozēti pirmā pusfināla pirmajā pusē, kas mums izrādījās nesekmīgi, tāpēc domājams, ka starts otrā pusfināla otrajā pusē izredzes nonākt finālā varētu veicināt.

No vienas puses labi, ka mūsu pusfinālā ir valstis, kurām panākumi "EIrovīzijā" tradicionāli izpaliek, piemēram, Sanmarīno, Malta un Albānija. Taču jāatceras, ka pusfinālā visu noteiks skatītāji, un mums noteikti būtu noderējušas Lielbritānijas, Īrijas un arī brāļu lietuviešu balsis.

Automātiski savu vietu finālā nodrošinājusi pērnā gada uzvarētāja Zviedrija un "lielā piecinieka" valstis – Francija, Spānija, Apvienotā Karaliste, Itālija un Vācija, kurām arī ir tiesības balsot kādā no pusfināliem.

Izloze lēma, ka pirmajā pusfinālā balsos Zviedrija, Lielbritānija un Vācija, bet otrajā pusfinālā balsos Spānija, Itālija un Francija. Precīzu valstu uzstāšanās secību īsi pirms pusfināliem noteiks konkursa producenti.

"Eirovīzijas" fināls notiks sestdienā, 11. maijā, un tajā piedalīsies 10 augstāko punktu skaitu ieguvušās valstis no katra pusfināla. Nacionālās atlases šova "Supernova" fināls norisināsies 10. februārī un šī konkursa uzvarētājs pārstāvēs Latviju.

Seko "Delfi" arī vai vai Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!