Foto: F64
Pēdējā laikā gan pašmāju medijos, gan sabiedrībā noritējušas plašas diskusijas par politiķu ģērbšanās stilu, ko izraisījis finanšu ministra Einara Repšes (attēlā) uzkrītošais svītrainais ādas uzvalks.

Vieni Repšes ekstravaganto uzvalku, kuru politiķis regulāri valkā jau kopš aizvadītā gada rudens, atzinuši par drosmīgu uzdrīkstēšanos, bet citi šādu valsts amatpersonas izlēcienu kritizējuši un atzinuši, ka tā ir necieņas izrādīšana gan pret savu amatu, gan valsti kopumā.

Viedoklis par politiķa stilu ir arī vietējiem etiķetes un modes ekspertiem. Vairāku etiķetes grāmatu autore Aija Strautmane atzinusi, ka, izvēloties savu darba apģērbu grēko daudzi pašmāju politiķi, kuri ignorē pasaulē pieņemtās etiķetes normas.

"Politiķi vēlas būt populāri, taču dažkārt nevēlas pieņemt elementāras lietas, ar kurām varētu paspīdēt - labas manieres un lietišķu apģērbu. Bieži vien mūsu politiķi grēko, piemēram, dienas laikā izvēloties melnu uzvalku. Tas domāts vēlākām vakara stundām, jo asociējas ar tumsu. Pelēkā krāsa savukārt pauž cieņu un dabiskumu, bet zilā saistās ar garīgumu, pacietību, taktiskumu un taisnīgumu," pašmāju politiķu ģērbšanās stilu laikrakstam Neatkarīgā Rīta Avīze vērtējusi Strautmane.

Modes dizainere Agnese Narņicka turpretim pieļāvusi, ka diskusija par Repšes uzvalku radusies galvenokārt tā materiāla dēļ, jo gangstera stilā ieturētais ādas uzvalks šajā ekonomiski grūtajā laikā varētu būt psiholoģiski traumējošs.

"Tas uzkrītoši asociējas ar bagātību un pārlieku ārišķīgumu, kas kontrastē ar sabiedrības noskaņojumu. Es neuzskatu, ka politiķiem būtu jāģērbjas drūmāk vai pieticīgāk, tomēr viņi varētu nekaitināt tos, kuriem klājas grūti," skaidrojusi modes dizainere.

Zīmolu komunikācijas konsultante Igita Gausiņa-Rēķe norādījusi, ka ātra un apšaubāmos ceļos gūta publicitāte politiķiem nepiestāv, tāpēc uzkrītošs apģērbs nav labākā reklāma. "Ar neveiksmīgu apģērba izvēli var zaudēt reitingus ne tikai lokālā vidē, bet arī starptautiskajā arēnā," finanšu ministru brīdinājusi zīmolu eksperte.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!