Foto: F64

Žurnāla Rīgas laiks oktobra numurā publicēta Tīrona un Sīmaņa intervija ar LU Sociālo zinātņu fakultātes asociēto profesoru Viktoru Freibergu (attēlā), kurā, kā objektīvi domājošam cilvēkam pienākas, ir nopietni kritizēts Latvijas kino, jo īpaši pēdējo gadu režisoru amatieru veikums.

Protams, intervija lielākoties ir par labu kino, runājot par tādiem izciliem režisoriem kā Mikelandželo Antonioni, Federiko Fellini, Andrejs Tarkovskis, Pedro Almodovars, Džulians Šnabels, Vess Andersons, Atoms Egojans un citiem, taču par nīkulīgo latviešu kino Freibergam saprotamā kārta labi vārdi gandrīz neatrodas.

"Latviešu kino savās mākslinieciskajās izpausmēs vienmēr ir bijis nīkulīgs, bet tas nemaz arī nav nekas tāds, par ko kādam būtu jāgriež vēnas. Man liekas, ka mums ir dažas pieņemamas filmas, bet kino mums vienkārši nekad tā īsti nav bijis," intervijā stāsta Freibergs.

Starp labākajiem latviešu kino paraugiem kino eksperts min Rolanda Kalniņa filmas Akmens un šķembas un Elpojiet dziļi, savukārt uz jautājumu, vai latviešiem vispār vajadzīgs kino, Freibergs atbild: "Kas ir, tas ir, bet nu patiešām, kaut vai tas pats Miks Ozoliņš, tas jau arī ir traka suņa murgi vienkārši".

Kā zināms, par kinorežisoru dēvētais Miks Ozoliņš Holivudā uzņēma savu pirmo pilnmetrāžas spēlfilmu Es gribu tavu meiču ar Agnesi Zeltiņu vienā no lomām, turklāt, neraugoties uz negatīvajām atsauksmēm, Ozoliņš vēlāk atzina, ka grasās uzņemt vēl vismaz vienu (!) filmu.

"Mans liekas, ka latviešu filmās ir tāda samocītība. Dialogi, kas visu laiku tevi izsit no līdzsvara. (..) Vārdu sakot, es nevaru jums tā īsti paskaidrot, kas pietrūkst latviešu filmām. Viss pietrūkst," uzskata Freibergs.

"Man liekas, ka ir viena lieta, pret ko nedrīkst piedauzīgi izturēties - un tā ir valoda. Pret to piedauzīgi izturas latviešu scenāristi un daudzi cilvēki, kas runā. Un valoda kļūst ļoti ierobežota, pilna ar klišejām un banalitātēm, un man šķiet, ka tā ir muļķīga valodas sakāves atzīšana, ka tu nevari pateikt kaut ko, neizmantojot vārdu "slogans" vai "ekspektācijas"," uzskata Viktors Freibergs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!