Foto: F64
Šonedēļ asas diskusijas Latvijas māmiņu vidū radījis Pasaules Bankas ieteikums bērnu kopšanas pabalstu samazināt līdz konsekventai summai 100 latu apmērā, un šim sašutumam pievienojusies arī bijusī aktrise un krūts ēdināšanas speciāliste Diāna Zande (attēlā), kura uzskata, kā šāda rīcība ir apliecinājums tam, ka vecāki ir muļķi valsts acīs.

"Ja valdība pieņems šādu lēmumu, valsts parādīs, ka vecāki, kuri maksā nodokļus, ir muļķi, jo viņi pilda savas saistības ar valsti, bet valsts rīkojas tieši pretēji - maina likumus, lai nepildītu savas saistības. Tas tikai mudinās cilvēkus kļūt negodīgiem un izvairīties no nodokļu maksāšanas, kas ilgtermiņā valstij ir lielāks zaudējums, nekā šāda likuma efektivitāte," izklaides portālam Mango savu nostāju skaidro Zande.

Viņa uzskata, ka nav cilvēcīgi vienādā līmenī noregulēt pabalstu, jo vecākiem ir dažādi ienākumi un daudzi jaunie pāri cītīgi maksā nodokļus tieši tā iemesla dēļ, ka gatavojas bērniņam un tam, ka mamma varēs atļauties palikt mājās un rūpēties par mazuli, nevis uzreiz atsākt darba gaitas.

"Šis morālais aspekts ir ļoti būtisks. To neievērojot, valsts jau tā traģiskais demogrāfiskais stāvoklis tikai pasliktināsies - ne tikai samazināsies dzimstība samazināsies, bet arī jaunās ģimenes pametīs valsti. Turklāt nevar aizmirst par vientuļajām mātēm, kuras ar 100 latu pabalstu mēnesī neizdzīvos," pārdomās dalās Zande.

"Man ir ieteikums politiķiem taupīt uz automašīnu rēķina, jo tas ir tikai pārvietošanās līdzeklis, un, izmantojot lētākas mašīnas, darbā viņi nonāks vienalga. Bet, ietaupot reprezentācijas naudu, atliks līdzekļi bērniem," stingri nosaka Zande.

Savukārt organizācijas Māmiņu klubs vadītāja Sandija Salaka, lai cīnītos pret šādām pabalstu sistēmas izmaiņām, ir gatava doties pie tautas, vākt parakstus, rīkot dažādus mītiņus un izmantot kluba kontaktus ārzemju medijos, tādejādi problēmu padarot starptautisku.

"Samazinot pabalstu līdz 100 latiem, kas ir mazāka summa par minimālo algu, bērnu dzimstība valstī katastrofāli samazināsies, jo jaunajām ģimenēm vienkārši nepietiks līdzekļu bērniem.

Demogrāfiskā situācija valstī jau ar pašreizējo pabalstu lielumu ir katastrofāla, tāpēc manī ir cerība, ka Labklājības ministrija un Finanšu ministrija atradīs kopsaucēju un šajā jautājumā nostāsies iedzīvotāju pusē, atbalstot jaunu ģimeņu rašanos," skaidro Salaka.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!