Foto: Wikipedia

Viens no pasaules vēsturnieku iecienītākajiem tematiem vēl aizvien ir nacistiskās Vācijas līderi un viņu darbības – kādā jaunā pētījumā atklāts, ka Trešā reiha propagandas ministrs Jozefs Gēbelss (attēlā kopā ar ģimeni un padēlu Haraldu) bijis seksuāli apsēsts pavedinātājs, ziņo izdevums The Daily Mail.

Londonas universitātes profesors Pīters Longerihs nesen iznākušajā 912 lapaspušu biezajā darbā Joseph Goebbels: Biography nācis klajā ar sensacionāliem atklājumiem, raksturojot nacistiskās Vācijas propagandas lielmeistara privātās dzīves aizkulises, kuras līdz šim plašākai sabiedrībai nav bijušas zināmas.

Profesors savā vērienīgajā darbā nācis pie secinājuma, ka Gēbelss bijis perverss, netikls un seksuāli apsēsts indivīds, kurš savu intīmo sakaru dēļ pat guvis iesauku "Stampātājs" - to viņam devušas viņa pavedinātās sievietes.

Neraugoties uz to, ka Gēbelss ejot stipri pieklibojis, kā arī bija pazīstams ar iesauku "Indes punduris" un manipulatīvo un nežēlīgo raksturu, vīrietis lieliski mācējis izmantot savas apvārdošanas un psiholoģiskās ietekmēšanas metodes, lai uzsāktu mīlas sakarus ar pārsteidzoši lielu skaitu daiļā dzimuma pārstāvju.

Grāmatas autors atklājis, ka Gēbelss, kurš par spīti savam dažādu slimību novārdzinātajam augumam, kas galīgi nav atbildis nacistu idejām par ideālo fizisko formu, cietis no "patoloģiska narcisisma" un visus savus sasniegumus mīlas mākslās viņš rūpīgi dokumentējis.

Zinātnieka rīcībā nonākušas aptuveni 30 tūkstoši Gēbelsa aprakstītu lapaspušu, kuru ieraksti sākušies laikā, kad Jozefs bijis aptuveni 16 gadus vecs - pirmā sieviete, kurā viņš iemīlējies, bijusi kāda skolasbiedra pamāte.

"Erota atmoda. Sentimentāls periods. Bez tam tā ir mīlestība pret vecāku sievieti," 1912. gadā rakstījis pusaudzis, kurš gan toreiz uzsākt romānu ar sievieti nav sadūšojies, un viņa pirmais skūpsts sekojis tikai divus gadus vēlāk.

Studējot Bonnā 1917. gadā viņš pavedinājis divas māsas, bet vēlāk, studējot Freiburgā, viņš uzsācis mīlas sakaru ar kādu Anku, par kuru Gēbelss rakstījis, ka iepazinis viņu "dziļi un līdz galam".

Atgriežoties dzimtajā pilsētā, viņš aizrāvies ar kādu gados pavecāku skolotāju, kuru pametis pēc tam, kad uzzinājis, ka mīļotās māte ir ebrejiete - jaunais vīrietis dienasgrāmatā atzinis, ka mīļotās šarms viņam bijis "iznīcinošs".

Laikā, kad Gēbelss iesaistījās politikā un kļuva par vienu no nacistiskās Vācijas līderiem, viņa mīlas sakaru skaits tikai pieaudzis.

Arī tad, ka viņš 1931. gadā apprecējās ar Magdu, kuru viņš savos pierakstos dēvējis par "blondo saldumiņu" un "savu karalieni", Gēbelsa seksuālā aktivitāte nemazinājās - gluži pretēji, viņš savu dienesta stāvokli un ietekmi izmantojis, lai pavedinātu arvien vairāk sieviešu, starp kurām bijušas arī populāras tā laika aktrises un citas slavenības.

"Viņam bija daudz un dažādi sakari. Bieži vien pat divi vai trīs vienlaicīgi," pēc dokumentu izpētes secinājis grāmatas autors.

Pret dažiem no Gēbelsa sakariem iebildis pats fīrers - viņš savam padotajam pieprasījis pamest čehu izcelsmes aktrisi Lidu Barovu, kura, pēc Hitlera domām, bijusi "mazvērtīga slāviete". "Viņš izsauca Gēbelsu un teica, lai viņš mani pamet un atgriežas pie savas ģimenes. Pēc tam viņš ar mani vairs nesazinājās," savulaik stāstījusi Gēbelsa mīļākā Lida.

Kamēr Gēbelss baudījis dažādu skaistuļu uzmanību, viņa laulātā draudzene un sešu bērnu māte Magda, kuru ar vīru vienojusi fanātiskā Hitlera pielūgsme, samierinājusies ar Jozefa sānsoļiem, svēti ticot tam, ka viņš viņu nepametīs.

Pēc Otrā pasaules kara nogalē Gēbelsa seksuālā apetīte rimusies, bet Trešā reiha sabrukšanas laikā 1945. gada maijā Gēbelss nogalināja savu sievu un bērnus, bet pēc tam pats nošāvās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!