Foto: AFP/Scanpix

Lielbritānijā nesen klajā nākusi vēstures pētnieka Saimona Batlera grāmata The War Horses, kurā atklāts miljoniem zirgu šausmīgais liktenis Pirmā Pasaules kara laikā.

Šis karš prasīja miljoniem cilvēku dzīvību - pēc aptuvenām aplēsēm, tajā dzīvību zaudēja 8,6 miljoni kareivju un 6,5 miljoni civiliedzīvotāju, bet vēsturnieka pētījumi liecina, ka kara laikā nogalināti arī vismaz astoņi miljoni zirgu.

Dokumentālās liecībās par Pirmā Pasaules kara kaujām bieži redzams skats, kur pie nogalināta kareivja līķa ar noliektu galvu stāv viņa uzticamais cīņubiedrs zirgs, bet par to, kas ar šiem dzīvniekiem noticis pēc saimnieku bojāejas, runāts reti.

Izpētes gaitā grāmatas autors pārliecinājies, ka bojāgājušo zirgu skaits ir šausminošs - precīzi aprēķināt kara laikā nogalinātos dzīvniekus nav iespējams, bet Batlers ir pārliecināts, ka šis skaitlis pārsniedz astoņus miljonus.

Piemēram, no britu armijas Rietumu frontē izmantotajiem miljons zirgiem mājās atgriezās tikai 60 tūkstoši - tas bijis iespējams tikai ar vērienīgas labdarības kampaņas un preses atbalstu, kas ļāva dzīvniekus izglābt no franču un beļģu kautuvēm.

Grāmatas autors skaidro, ka šis karš nebija ne pirmais, ne pēdējais globālais konflikts, kurā zirgi spēlēja nozīmīgu lomu, bet viņš ir pārlcienāts, ka tieši šis karš un lielais upuru skaits mainīja attiecības starp sabiedrību un zirgiem - ja līdz 1914. gadam cilvēki sadzīvē bija atkarīgi no zirgu darba spēka, tad dzīvnieku "došanās karā" lika cilvēkiem meklēt citas alternatīvas un mehanizēt savas saimnieciskās darbības.

Kara laikā zirgi miruši dažādos veidos - daudzi tika smagi ievainoti, citu dzīvības laupīja nepietiekamās ēdiena devas, tūkstošiem lopiņu tika vienkārši nošauti pēc saimnieku bojāejas, bet daudzi zirgi krita par upuri stratēģiski izdevīgiem kara cīņu manevriem.

"Zirgi vairumā gadījumu bija daudz vieglāks mērķis nekā kareivji, tāpēc nodarīt lielāku kaitējumu ienaidnieku frontes līnijām varēja, iznīcinot zirgus," savā grāmatā skaidro Batlers.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!