Foto: F64

Portāls Delfi Izklaide turpina šogad aizsākto rubriku, sabiedrībā pazīstamiem cilvēkiem uzdodot īsus, kodolīgus jautājumus. Šoreiz uz desmit dīvainiem jautājumiem atbild sociāli aktīvais dziesminieks Kaspars Dimiters.

Kāpēc Vinnijs Pūks ir tik slavens?

Ne jau tāpēc, ka A.A.Milnu pārspēja Boriss Zahoders, bet tāpēc, ka Zahodera darbs vēlāk iedvesmoja nepārspējamo padomju multenīti par Pūku, pēc kuras Vinnijam nu vairs nav iedomājama cita, kā vien dižā aktiera Jevgēņija Ļeonova balss.

Ja 100 deputāti netiek galā ar pienākumiem, vai nebūtu loģiski, ja Saeimā sēdētu 500 gudrākās galvas?

Pasaules vēsture pierāda, ka lielāka cerību tikt galā ar pienākumiem ir vienai galvai, kurai līdzās daži desmiti profesionālu speciālistu padomnieku kārtā. Parlaments un daudzpartiju sistēma tāpēc arī izdomāta, lai ar pienākumiem galā netiktu. Pat amīši, kas demokrātiju nožmieguši līdz divpartiju sistēmai, lido bezdibenī. PSRS vismaz godīgi bija tikai viena partija (smejas).

Ja tā pavisam īsti, Latvijā vēl nav nevienas partijas, kas pārstāvētu tautas intereses. Tātad Latvijā ir bezpartiju sistēma, kurā pie varas tiek ekonomiskas ambīcijas un ārvalstu intereses pārstāvoši grupējumi.

Vai nav aizvainojoši, ka ar sinhrono peldēšanu nodarbojas tikai sievietes?

Feminisms vispār radies, lai pazemotu vīriešus. Tā visa ir tāda sinhrona peldēšana prom no tradicionālas, normālas pasaules kārtības. Divdesmitajos tas bija vienkārši ūdens balets, kurā plunčājās arī vīrieši. Taču vīriešu nīdējas izdomāja, ka no tā izveidojams specifisks olimpiskais veceņu sportiņš, kurā veču varētu nebūt vispār. Mozaīkas maskulīnās meitenes īstenībā ir ūdens balerīnas. Arī viņu puiši pēdiņās taču vairāk kā meitenes, ne?

Kāda būtu pasaule, ja Ļeņina brālis nebūtu nogalināts?

Tāpat, kā caru nogalināja boļševiki, arī Ļeņina brāli (precīzāk laikam - brālēnu) nogalināja tie paši boļševiki. Ja kāds domā, kā bija pieņemts padomju laikos, lai izlasa kaut šo te krievu tekstiņu.

Vai taisnība, ka idioti ir sabiedrības aktīvākā daļa?

Par idiotiem šī sistēma padara visus citādi domājošos. Padomju laikā disidentu bija daudz vairāk kā šajā režīmā. Katrs dzejnieks bija disidents. Toreiz domāt, runāt pret režīmu nozīmēja draudus nonākt lēģeri. Taču no tā, kā izrādās, bijās mazāk kā no iespējas, ka meinstrīma politika medijos tevi padarīs par idiotu.

Un tomēr tieši šie idioti un lohi iedvesmo, definē, trauksmaini un precīzi signalizē par to, ko ar sabiedrību dara visu pasauli graujošais banksteru kapitālisms. Bet tie, kas sēž Saeimā un kurus par idiotiem apsaukājam, to sen uztver vienaldzīgi, jo par idiotiem savukārt uzskata elektorātu. 20 gadus ik četrgadi to visi solidāri arī esam apliecinājuši.

Kāpēc Latvijā ir nesalīdzināmi vairāk talantīgu cilvēku, nekā visā pārējā pasaulē?

Tas ir abstrakts apgalvojums. Taču to, ka latvieši bija īpaša tauta, pierādījām ne tikai pirmās bīrvvalsts uzplaukuma laikā. To spējām pierādīt arī pasmagajā LPSR laikmetā, kad visas individuālās, privātās iniciatīvas it kā tika smacētas.

Par spīti tam, Latvija bija attīstītākā PSRS republika. Mums bija kultūra, zinātne, ražošana, lauksaimniecība, zvejniecība, viss. Rīgā būvēja vilcienus, Jelgavā mikroautobusus, par VEF vispār varam nerunāt. Šodienas alternatīva - par 40 santīmiem kvadrātmetrā Dominai pārdots placis. Laba metafora šodienas "talantīgumam". Bet kamaniņas un hokejs tautu no purva neizvilks.

Kas notiktu, ja Latvijā pēkšņi atceltu televīziju?

Atkarīgie nobeigtos lomkās, bet pārējie pamazām no tubeholiķiem atkal varētu kļūt par cilvēkiem. TV ir visnaturālākā nāve cilvēku dvēselēm. Man televizora nav jau divpadsmit gadu. Normāli. Tīmeklis rullē. Lai gan... salīdzinājumā ar īstenību dabā vai lūgšanā, arī tas ieved līdzīgā nullē (tas atskaņai). Labākums vien tajā, ka to nav jālieto kā TV panorāmu - panorāmītāju noteiktā laikā.

Kurš izgudroja alkoholu - Dievs vai Sātans?

Tādu svešvārdu "alkohols" neesmu Svētajos Rakstos sastapis. Tajos daudz par vīnu. Dievs vispār neko neizgudro. Izgudrotājs ir tas otrs pieminētais. Viņš manipulē ar Dieva radīto, padarot to kaitīgu, iznīcinošu. Dabiskas lietas nelabais pārvērš pretdabiskās, pieradina lietot aplami, pārspīlēti.

Nelabais ir "melu tēvs un slepkava" - tā to apliecina Svētie Raksti. Novērsdamies no Dieva, cilvēki automātiski nonāk nelabā varā. Jo nav trešās iespējas. Cilvēka dvēsele ir Dieva radīta. Tai jāpieder Radītājam. Ja tā izvēlas no Dieva atteikties, viss notiek tieši tā, kā notiek - pretdabiski.

Kāpēc vēl joprojām nav pienācis pasaules gals?

Kā nav pienācis? Sen pienācis un pagājis. Dzīvojam laikmetā pēc pasaules gala. Jau 2012. gadu. Vecās pasaules gals bija Kristus Augšāmcelšanās, uzvara pār velnu un nāvi. Bet tā, kas šogad ies bojā, ir banksteru mākslīgā kapitāla pasaule. 2012. gads ir kapitālisma pasaules gals. Cerams, ka arī Eirovīzijas (smejas).

Vai Jēzus būtu populārāks, ja viņš spēlētu ģitāru?

Pats taču apzinies, ka jautājums stulbs?

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!