Ilgu laiku zīdainos kaķus jeb tifanī (Tiffany) uzskatīja par burmas kaķu varietāti ar garāku vilnu, tie galvenokārt bija izplatīti ASV. Faktiski šie kaķi ir ļoti līdzīgi burmas kaķiem, atšķirība ir tā, ka tiem ir ļoti mīksta, zīdaina vilna.

Darbs pie šīs šķirnes vēl turpinās. ASV zīdainie kaķi ir ar nedaudz smagākiem un muskuļotākiem ķermeņiem nekā Eiropā. Šķirne atzīta ASV 1970. gadā un dažos Eiropas klubos kopš 90. gadu sākuma.

Zīdainais kaķis ir vidēja lieluma, muskuļotu, spēcīgu ķermeni, kas balstās uz garām, tievām kājām. Aste vidēji gara, labi apaugusi. Galva noapaļota, ķīļveida formas ar īsu degunu; ausis vidēji lielas, ar noapaļotiem galiem un tālu viena no otras novietotas.

Acis lielas, ieslīpi novietotas, krāsas variējas no dzeltenas līdz dzintara dzeltenai, bet priekšroka tiek dota zeltaini dzeltenām acīm. Vilna vidēji gara, ap kaklu un uz pakaļkājām garāka, gara uz astes. Šobrīd sastopamas trīs krāsu varietātes: sarkana, brūna un sudraboti tonēta. Sarkanajai un tonētajai krāsai izteikts tipings (tikai daļa matu klāta ar krāsu pigmentu). Kaķēni dzimst tumšāki, un pamazām vilna kļūst arvien gaišāka.

Eiropā, izņemot Lielbritāniju, praktiski šo kaķu nav. Arī Latvijā šķirne nav reģistrēta.

Raksta tapšanā izmantota Vijas Klučnieces grāmata “Kaķi”.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!