Foto: LETA
Suņu un kaķu barošana ar rūpnieciski sagatavotu barību jau kļuvusi par mūsdienu steidzīgās dzīves ikdienu. Paķeram lielveikalā paku ar granulām, uz paciņas laimīga suņa vai kaķa bilde un ēstgribu rosinoši teksti par vistu, jēru, tunču un citu gardumu klātbūtni. Visi dzīvnieku barības ražotāji apgalvo, ka viņu ražotā barība ir "pilnvērtīga", un lielākā daļa veterinārārstu iesaka izvēlēties praksē pārbaudītus profesionālos zīmolus no "plašā" lielveikalu piedāvājuma. Bet tā plašā izvēle ir tikai uzraksts uz paciņas.

Lielāko daļu Latvijā pieejamo dzīvnieku pārtiku ražo tikai dažas korporācijas, kam zaļajās aprindās nav sevišķi laba slava, piemēram, "Nestle" ("Arthurs", "Felix", "Purina") un "Mars Inc." ("Chappie", "Ceasar", "Kitekat", "Pedigree", "Sheba", "Whiskas").

ASV Dzīvnieku aizsardzības institūta pētījumos konstatēts, ka dzīvnieku pārtika galvenokārt sastāv no graudaugu un gaļas ražošanas blakusproduktiem jeb atkritumiem - pārtikas industrijas ražošanas atliekām: iekšējiem orgāniem, nagiem, ragiem, pat asinis uzsūkušajām zāģu skaidām no gaļas pārstrādes kombināta grīdas un sprāgušiem dzīvniekiem. Papētot uz iepakojuma ziņas par dzīvnieku barības sastāvu, atklājas, ka tā sauktajā gaļas konservā gaļa ir vien 4%. Tāpēc arvien biežāk suņi un kaķi cieš no alerģijām, sirds slimībām, diabēta, asinsvadu slimībām un ļaundabīgiem audzējiem. Izplatītākas kļūst arī vairogdziedzera un dzemdību problēmas. Un, jo cildenākas šķirnes suns vai kaķis, jo lielākas veselības problēmas.

Bet ko veterinārārsti? Piedāvā dārgāku, specializētu barību, klusē par tās ietekmi uz kustoņa veselību un par darba trūkumu nesūdzas. Vecās Eiropas valstu bioloģiskās pārtikas veikalos bioloģiski audzēta mājdzīvnieku barība jau pasen pieejama plašā klāstā, tagad arī Latvijā nopērkama šāda barība. Tā nav lēta, toties, palasot sastāvu, gribas pašam nogaršot. Lai gan šai barībai nav pievienoti garšas pastiprinātāji un atkarību izraisošas vielas, pat ļoti izlepuši suņi un kaķi dod priekšroku bioloģiski sertificētajai maltītei.

Samazinās ādas slimības un alerģijas

Ja jūsu suns cieš no alerģijām vai iekaisušas ādas, iespējams, jūs jau esat izmēģinājis visu, cerot atvieglot sava mīluļa ciešanas. Taču gan speciālie šķīdumi, aerosoli, šampūni un krēmi, gan medikamenti var arī nepalīdzēt. Augstākā labuma dzīvnieku barība, ko iesaka veterinārārsti, tomēr dažiem suņiem liek turpināt kasīties vai atstāj tos bez kažoka. Tā kā bioloģiski sertificētā barība nesatur mākslīgas krāsvielas, garšas pastiprinātājus, ķīmiskas piedevas un toksiskos pesticīdus, suņa vai kaķa slimības atkāpjas. Organiskā dzīvnieku barība satur kvalitatīvus proteīnus un graudaugus ar augstu uzturvērtību. Tas stiprina dzīvnieku imūnsistēmu un aizsargspējas pret ādas infekcijām.

Vairāk enerģijas un normāls svars

Apaļīgs mopsis var šķist pievilcīgs, bet, ja suns sirgst ar diabētu, iekšējo orgānu darbības traucējumiem, muguras sāpēm vai gūžu deformāciju, tā jau ir nopietna problēma, kas prasa no saimnieka lielus ārstēšanas izdevumus. Tāpat kā cilvēki, arī suņi ar palielinātu svaru ir mazkustīgāki, tiem trūkst enerģijas pastaigām, kas varētu uzlabot dzīvnieka veselību un fizisko stāvokli. Kā tad dabīgi audzētā barība varētu palīdzēt šajā gadījumā?

Parastā barība sastāv no gaļas un gaļas derivātiem, dažādiem cukuriem, minerālvielām un E vitamīna. Lielākā daļa - 82% - ir mitrums, kas patiesībā ir kāda nezināma pildviela. Organiskā barība ir ar ļoti augstu uzturvērtību, tāpēc ir dabiski barojošāka. Daudzi dzīvnieku saimnieki stāsta, ka suņi šo barību ēd mazāk nekā parasto. Organiskā barība nesatur pildvielas, līdz ar to jūsu suns saņem tikai to, kas nepieciešams, lai uzturētu veselīgu enerģijas līmeni un orgānu funkcijas. Un iespējams, ka tā jūsu sunim arī labāk garšos! Suns vai kaķis ir rosīgs, un nemanot normalizējas arī svars.

Mazāk gremošanas traucējumu

Pateicoties augstajam graudaugu un proteīnu saturam, kā arī tam, ka netiek pievienotas ķīmiskās un mākslīgās vielas, organiskā dzīvnieku barība ir viegli sagremojama. Auzas, mieži vai citi dabīgi pilngraudi un labas kvalitātes tītara, jēra vai cāļa gaļa nebojā suņa gremošanas sistēmu un vielmaiņu.

Sen jau zinām to, ka tu esi tas, ko tu ēd. Tad nevajag sevi maldināt, ka ar dzīvniekiem ir citādi! Tieši tikpat labu uzturu vajag dot arī sunim un kaķim. Vēlams svaigu un zināmas izcelsmes, bet kā našķi vai tad, kad negribas pašam gatavot, - rūpnieciski ražotu barību no bioloģiski sertificētām izejvielām. •

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!