Foto: AFP/Scanpix
Oregonas Veselības un zinātnes universitāte šonedēļ plašākai sabiedrībai prezentējuši divus apburošus pērtiķīšus, kuri, lai gan izskatās pēc gluži parastiem dzīvnieciņiem, patiesībā ir būtisks notikums zinātnes attīstībā.

Mazie dvīņi Roku un Heks ir pirmie zinātniski modificēties pērtiķīši, ko radījuši zinātnieki. Lai izveidotu šīs burvīgās radībiņas, izmantotas vairāku citu embriju šūnas - šūnas ņemtas no sešu makaku embrijiem, pēc tam tās sakombinētas vienā embrijā un implantētas surogātmātes dzemdē.

Zinātnieki, kuri strādājuši pie pērtiķēnu radīšanas, norādījuši, ka šis ir būtisks atklājums medicīnā, jo palīdzēs attīstīt šūnu izpēti un, iespējams, atrast veidus, kā jau gēnu līmenī cīnīties ar tādām saslimšanām kā diabēts, Pārkinsona sindromu, dažādām sirdskaitēm un citām likstām.

Līdz šim līdzīgi eksperimenti bija veikti ar pelēm, trušiem un žurkām, bet mēģinājumi radīt modificētus pērtiķus bijuši neveiksmīgi. Zinātnieki ir apmierināti ar eksperimenta veiksmi, jo pērtiķu saprāts un bioloģiskā uzbūve ir vistuvākā cilvēka uzbūvei.

Tiesa, kritiski noskaņoti pret abu pērtiķu mākslīgu radīšanu ir dzīvnieku tiesību aizstāvji, kuri ir pilnīgi pārliecināti, ka šādi eksperimenti apdraud dzīvnieciņu labklājību un palielina risku, ka nākotnē pērtiķus varētu izmantot vēl baigākiem pētījumiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!