Foto: Kadrs no video
Pandām, baltajiem degunradžiem un kalnu gorillām draud izmiršana negribīgās pārošanās dēļ, bet kāda reta papagaiļu suga ir tik bezcerīgā stāvoklī, ka tēviņš ārkārtīgi retajā riesta laikā var tuvoties jebkam – plēsoņam, cilvēkam vai pat fotoaparātam.

Šādas attīstības novirzes dēļ Jaunzēlandē savvaļā dzīvo vairs tikai 124 retie kakapū papagaiļi.

Kakapū mātītes ir gatavas pāroties tikai reizi divos gados, bet tēviņi seksuālās aktivitātes periodā bezrūpīgi tuvojas jebkuram kustīgam objektam, piemēram, savam dabiskajam ienaidniekam oposumam.

Draudu gadījumā kakapū ir tik bezcerīgs, ka aizmirst par lidotprasmi un bieži vien vienkārši apgāžas. Putni prot veikli kāpt kokos, bet diezgan bieži no tiem nokrīt un nositas.

Dabiskā atlase šo savdabīgo putnu vairošanos ir sarežģījusi vēl vairāk. Tie dzīvo līdz pat 90 gadu vecumam un nav ieinteresēti lielu populāciju veidošanā, jo pārtiek tikai un vienīgi no rimu koka augļiem, kas nogatavojas reizi četros gados.

Tomēr izdzīvošanas cīņām slikti pielāgotajiem putniem trūka dabisko ienaidnieku, līdz ieceļotāju kuģi neatveda veselu plejādi plēsoņu, tostarp žurkas, oposumus un kaķus.

Pāris gadsimtu laikā tie samazināja kakapū skaitu līdz 30, bet pēdējā laikā mēģinājumiem veicināt to vairošanos ir bijuši zināmi panākumi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!