Foto: Reuters/Scanpix

Ceturtdien, 23. augustā, notikušo amerikāņu dziedātājas Lady Gaga koncertu Mežaparka estrādē apmeklēja aptuveni 20 tūkstoši cilvēku, bet, kā savā Twitter profilā norādījis Rīgas Zoo vadītājs Ingmārs Līdaka, viņiem jāpieskaita 4000 zoodārza iemītnieku, kas "no trokšņa juka prātā".

"Dzīvnieki pie aktīvās Mežaparka kultūras dzīves ir pieraduši, bet šādi koncerti nav nekas patīkams ne zoo apmeklētājiem, ne dzīvniekiem," sarunā ar DELFI Izklaide stāsta Līdaka.

Viņš arī skaidro, ka koncerta mēģinājuma process, kas sākās jau pa dienu, bijis daudz traucējošāks un nepatīkamāks nekā pats koncerts - skaņu pārbaužu laikā mēdz būt pēkšņi un spalgi trokšņi, kas dzīvnieciņus var pārbiedēt, bet gan mēģinājuma, gan koncerta laikā zoo iemītniekus tramīgus dara arī vibrācijas, ko viņi uztver daudz asāk.

Rīgas Zoo vadītājs gan norāda, ka Lady Gaga koncerts no citiem Mežaparka estrādē notikušiem lielkoncertiem īpaši atšķīries nav, un neviens no zoo iemītniekiem stresa dēļ traumas nav guvis.

"Labi, ka par šo koncertu mēs bijām laicīgi brīdināti, un tas ļāva sagatavoties. Dzīvnieku kopēji visu dienu satraukti skraidīja gar aplokiem, vērojot, kā dzīvnieki reaģē un vai viņus ir droši atstāt ārā, vai labāk pārvietot iekštelpās. Neliela panika bija, bet to vairāk izjuta cilvēki, ne dzīvnieki," par gatavošanos koncerta zoodārzā stāsta tā vadītājs.

Vistramīgākie no zoo iemītniekiem ir nagaiņi - zebras, brieži un citi, bet žirafes, kuras ir īpaši nervozas un stresa situācijā var gūt nopietnas traumas, pievakarē jau devušās iekšā Žirafu mājā, kur skaņas izolācija ir pietiekami laba.

Tiesa, Līdaka uzsver, ka zoodārzam pret Mežaparkā notiekošajiem koncertiem iebildumu nav, jo, ja reiz Rīgas Zoo atrodas šādā vietā, tur neko darīt nevar - darbinieki ar masu pasākumiem iemācījušies sadzīvot.

"Mēs atrodamies tur, kur atrodamies, un ar to ir jārēķinās. Mūsu darbinieki jau sen to neuztver kā traģēdiju, bet patīkami tas arī nav," norāda Līdaka.

"Šeit jau notiek ne tikai populārās mūzikas koncerti, bet arī Dziesmu svētki - tur gan mūzika ir harmoniskāka un nav pēkšņu un izteiktu skaļumu maiņu," stāsta Līdaka, bet kā lielāko ļaunumu zoodārza iemītniekiem min salūtus, kas gan Mežaparkā pēc dažādiem masu pasākumiem vairs rīkoti netiek.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!