Foto: Publicitātes foto
Dorsetas Jūras centrs Anglijā savai kolekcijai pievienojis vienu no savdabīgākajām zivīm, kādas sastopamas uz Zemes - zivi-vienradzi, kuras izskats vieniem atgādina gardegunainu cilvēku, bet citiem pat militāru lidmašīnu.

Zivs galva patiešām ir līdzīga neapmierinātā grimasē saviebtai cilvēja sejai ar garu, spicu degunu. Tai piemīt vēl kāda pārsteidzoša īpašība - zivs-vienradzis spēj mainīt krāsu.

Kā vēsta laikraksts The Daily Mail, plankumainā zivs-vienradzis (latīniski - naso brevirostris) patiesībā ir apveltīta ar ragu, kura funkcijas pagaidām nav pilnībā izpētītas.

Ragu, kas novietots uz tās pieres, zivs neizmanto kā ieroci vai navigācijas ierīci, lai orientētos okeāna dzelmē, tāpēc zinātnieki uzskata, ka tas varētu būt saistīts ar pievilcības vairošanu pretējā dzimuma acīs.

Okeanārija apmeklētāji tāpat ievērojuši zivs-vienradža līdzību ar militāro lidmašīnu Nimrod, kuras degvielas uzpildes caurule arī atgādina uz priekšu izstieptu ragu (attēlā zemāk).

Foto: Publicitātes foto

Kā atzinis ekspozīcijas vadītājs Metjū Fullers, tik izteikta raga forma nav pat visām šīs sugas zivīm, neskatoties uz to dzimumu. Dorsetas okeanārijā skatāmā zivs ir 18 centimetrus gara, bet tās rags sasniedz piecu centimetru garumu.

"Zivs maina krāsu uz daudz tumšāku toni, kad tā ir saniknota, mainījusies vides kvalitāte vai stresu sagādā citu zivju klātbūtne. Tāpat mēs pēc tās krāsas varam noteikt, kad akvārijā jānomaina ūdens," viņš piebilda.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!