Foto: DELFI

Latvijas iedzīvotāji uzturā lieto daudzu mirušu dzīvnieku ķermeņus, tomēr pret vāverēm izturas ar pietāti. Citviet pasaulē gatavo gan nobrauktas vāveres, gan, tās gatavojot, aizdedzina mājas, bet latviešu kūtrumu šajā ziņā skaidro populārais pavārs Mārtiņš Sirmais (attēlā).

"Tas, kādēļ pie mums neēd, piemēram, vāveru gaļu, nav aizspriedumu, bet gan tradīciju pamatā. Tās bāzētas uz visu latviešu kultūru kopumā. Līdzīgi kā Dziesmu svētkos nedziedam popdziesmas, arī vāveres gaļas vietā grillēsim mums ierasto cūkas, vistas vai liellopu gaļu," stāsta Sirmais.

Tomēr pavārs nenoliedz, ka arī mūsu ikdienā pamazām ielaužas popkultūra, kā rezultātā ierastās tradīcijas sajaucas ar citu valstu pieredzi, un šīs kultūras miksēšanās iespaidā esam kļuvuši elastīgāki un sākuši audzēt ārvalstu dzīvniekus un augus, ēst austeres un vīngliemežus.

"Jo nabadzīgāks reģions, jo trakākas lietas tā iedzīvotāji ēdīs. Ķīnieši ēd tārpiņus un jēru acābolus, bet francūži Normandijā par delikatesi atzīst kuņģu sautējumu. Tas, kas mums ir nepieņemami, citur ir norma. Katrā kultūrā ir iezīmes, kas citas kultūras skatījumā tiks atzītas par dīvainām. Bet ēdiens taču jebkurā gadījumā paliek ēdiens!" nosaka pavārs.

Eksotiskākais ēdiens, ko baudījis pats Sirmais, ir grilētas jēru acis. "Mums neierastākā lieta, ko esmu ēdis, ir jēru acis. Protams, tās bija negaršīgas, bet uzskatu, ka reizi dzīvē jau var izmēģināt gandrīz visu - piedzerties līdz bezsamaņai, izlēkt ar izpletni vai apēst ko pēc skata riebīgu. Varbūt vienīgi heroīnu nevajadzētu mēģināt, bet jēra acis jau nav heroīns," smejas Sirmais.

Grilēšanas entuziastiem, kam jēru acis tomēr ir pārāk šerpa delikatese, pavārs iesaka izmantot šobrīd tik aktuālās rudens veltes, piedāvājot arī savas idejas receptēm.

"Protams, ar grilētu gaļu nekad netiks aizšauts greizi, tomēr, tā kā gaļa ir pieejama ikvienā gadalaikā, šobrīd iesaku izmantot bagātīgo sēņu ražu, kombinējot tās ar kukurūzu. Var izmēģināt šādu variāciju: pirms grilēšanas pāris stundu noturēt sālsūdenī kukurūzu, ko vēlāk ieliek trauciņā kopā ar gailenēm, sviestu, rozmarīnu un ķiploku, un pārkaisīt ar sieru. Tad trauciņu noklāj ar foliju un grilē," stāsta Sirmais.

Tāpat no rudens veltēm uz grila iespējams pagatavot arī saldos ēdienus. ”Uz lēnas uguns var sagrilēt ķirbja šķēles, ko pēc tam pārlej ar vārītu apelsīnu sulu. Kombinācija varbūt izklausās nedaudz traka, tomēr vārītajai apelsīnu sulai būs sīrupa konsistence, un tās garša noņems ķirbja aromātu, piešķirot apelsīnu saldumu.

Ja slinkums ēdienu gatavot uz grila, ķirbi un apelsīnu var izvārīt kopā kā zupu. Tā kā šie produkti abi viens otru teicami papildina, arī šādā veidā gatavota ēdiena garša būs unikāla," recepti atklāj populārais pavārs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!