Foto: Publicitātes foto
Lielbritānijā pirmo reizi veiksmīgi izdevies akvārijā pavairot kalmāru-kanibālu (attēlā) - šie sīciņie galvkāji ir ļoti grūti audzējami, jo tie ātri patērē visus barības resursus un tad ķeras pie savu sugas brāļu notiesāšanas.

Kā vēsta izdevums The Daily Mail, kalmāriem-kanibāliem akvārijā arī pastāvīgi nepieciešams uzturēt īpašu ūdens sastāvu.

Arī savvaļā izdzīvo tikai viens no katriem simts Japānas rifu kalmāriem (Sepioteuthis lessonian), tāpēc britu eksperti Klusajā okeānā savāca divreiz vairāk šo kalmāru olu, lai mēģinātu kalmāru izaudzēt akvārijā.

No 200 olām izšķīlās 35 mazie kalmāriņi, kas mājo ar īpašu sistēmu aprīkotā tvertnē - pētnieki nekavējoties saņem informāciju, ja radušās kādas problēmas. Mazie radījumi jau izauguši no diviem milimetriem līdz divarpus centimetriem.

Kalmāriņi aug tik ātri, ka ir sarežģīti nodrošināt tiem vajadzīgo barības daudzumu. Tie pārtiek no planktona un sīkām garnelēm, bet barības trūkuma apstākļos sāk ēst viens otru.

Lai novērstu kanibālismu, Veimutas Jūras izpētes centra zinātnieki izveidojuši akvāriju sistēmu, kas ļauj nodalīt lielākos kalmārus no mazākajiem. Šī kalmāru suga dzīvo tikai sešus mēnešus un šajā laikā izaug līdz aptuveni 30 centimetru garumam.

"Priekšā vēl ilgs process, un mēs noteikti dažus kalmārus zaudēsim. Tomēr ir labas izredzes, ka vismaz daži no tiem sasniegs pieaugušu vecumu," atzina centra zinātnieks Gregs Keistens.

Pētnieki vēlas, lai kalmāri izdzīvotu pilnu dzīves ciklu, lai iegūtu jaunas olas un izaudzētu nākamo paaudzi. Projekta turpinājumā centra darbinieki plāno izveidot tādus akvārijus, kas būtu piemēroti publiskai apskatei.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!