Foto: Privātais arhīvs
Par godu visu mīlētāju svētkiem – Valentīna dienai – romantika tiek saskatīta it visur, pat dzīvnieku degunos, knābjos, snuķos un purniņos.

Tāpēc 14. februārī virtuālajā pasaulē īpašu popularitāti izpelnījusies kāda foto galerija, kurā apkopoti zvēriņi, kuru degungala kontūras atgādina stereotipisko sirsniņas formu.

Kā redzams foto izlasē, sirsniņas deguna vietā ir daudziem kaķiem un suņiem, bet daži pamanās tās saskatīt arī savas jūrascūciņas vai truša purniņa kontūrās.

Par Valentīna dienas aizsākumu tiek uzskatīts mūsu ēras 269. gada 14. februāris, kad kādam kristiešu sprediķotājam Valentīnam, kurš dzīvoja Romas imperatora Klaudija II laikā, tika nocirsta galva.

Tajā laikā tika uzskatīts, ka karavīri kalpos ilgāk un labāk, ja viņi būs neprecējušies. Taču Valentīns bija pretējās domās un slepus atbalstīja dažādu pārīšu satikšanos. Imperators, par to uzzinājis, kļuva nikns un pavēlēja viņam nocirst galvu, kas arī tika izdarīts 14. februārī.

Pēc kādas citas leģendas, Valentīns bija arī dziednieks. Viņš esot kādu romiešu jaunekli izārstējis no epilepsijas un kādu meiteni - no akluma. Izveseļojušies jaunieši iemīlējās viens otrā, kas arī esot izraisījis imperatora dusmas un viņš licis Valentīnu nogalināt.

Ar laiku kristieši Valentīnu ierindoja svēto kārtā un 14. februāri sāka atzīmēt kā visu mīlētāju dienu. Vissenākais līdz mūsdienām nonākušais Valentīna dienas apsveikums nosūtīts 1477. gadā, kad anglis Džons Pastons apsveica savu mīļoto Mārdžeriju Brūsu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!