Foto: DELFI

"Zvēru un putnu mums nav pārāk daudz, taču tie visi ir īpaši – dažas zvēru sugas apskatāmas pie mums vienīgajiem, sarunā ar portālu Delfi stāsta Iecavas novada Dzimtmisas mini zoodārza "Dobuļi" saimnieki Varis un Agita Ķelpes.

Mini zoo saimnieku nodarbošanās nav bizness un pat ne hobijs; tas ir dzīvesveids - viņi rūpējas gan par mammu atstātiem mazuļiem, gan nepārtraukti papildina zvēru un putnu saimi, stingri sekojot tam, lai dzīvnieciņu vairošanās gadījumā tos varētu nodot citiem zoodārziem.

Saimniece īpaši lepojas ar retajiem ūdensputniem, bet saimnieks ar lielu mīlestību stāsta par mazajiem zvēriņiem, kuru aprūpe ir tikpat svarīga un nopietna kā pavisam maza cilvēkbērna kopšana.

Kā norāda zoo īpašnieki, Dobuļus apmeklē gan Latvijas tūristi, gan cilvēki no visas pasaules. Atbraukušie var iegādāties maisiņus ar pārtiku zālēdājiem, kas ir īpašs prieks mazākajiem zoo apmeklētājiem.

Tiesa, saimniece teic, ka nereti uz mini zoo piknikā atbraukušie grēko - ļekainos ķepaiņus un astaiņus baro ar viņiem nepiemērotu pārtiku un uzskata, ka tie vienmēr ir izsalkuši.

Aprīļa sākumā Angoras kazai piedzimuši divi kazlēni. Šie zvēriņi, kā arī alpaki un Šveices smalkvilnas aitas palīdz mini zoo saimniecei radīt dažādus vilnas izstrādājumus, ko iespējams iegādāties gan Dobuļos uz vietas, gan pasūtīt pa pastu.

Par mammu pamestajiem aitiņu un kazlēnu jūtamas īpašas rūpes - viņi tiek baroti no pudelītes ar siltu pienu, dzīvo saimnieku mājā un barošanas laikā draiski skraida pa zoo teritoriju, priecējot apmeklētājus.

Atbraukušie 1999. gadā dibinātajā saimniecībā var apskatīt ķengurus - valabijus, Japānas makaku, lamas, cūkas, ponijus, kazas, aitas, trušus, ēzeļus, dažādus grauzējus, iguānu, skunksu, kura būrītī iemitinājušās arī vairākas pelītes, jenotus un degunlāčus.

Savukārt putnu saimē skatāmi nandu, vistas, fazāni, baloži, pāvi, pīpes, zosis, tītari un gulbji.

Aprīlī mini zoo Dobuļi apmeklētājus gaida brīvdienās no pulksten 10 līdz 15, bet no maija zvēriņus varēs apciemot biežāk.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!