Foto: Vida Press
Tarongas zooloģiskajā dārzā Austrālijā pasaulē nākuši mazmazītiņi, taču ārkārtīgi pievilcīgi Jemenas hameleonu mazulīši.

Kaut arī tie ir tik mazi, ka var ērti iekārtoties uz zīmuļa vai pirksta gala, hameleonu mazulīši, kurus nesen sākuši izrādīt Tarongas zooloģiskā dārza apmeklētājiem, izraisa lielu sajūsmu, vēsta Vida Press.

Tarongas zooloģiskais dārzs ir sagaidījis piedzimstam vairāk nekā 20 mazu hameleoniņu. Aptuveni piecus centimetrus garie ķipari ir pirmie hameleonu mazuļi, kas nākuši pasaulē Tarongas zooloģiskajā dārzā pēdējo vairāk nekā piecu gadu laikā.

Mazulīši ir izmitināti speciālā telpā ar temperatūras kontroli zoo "Reptiļu pasaulē". Viņi ir sākuši ēst circeņus un iegūt spilgti zaļu krāsu.

Atbildīgais par rāpuļiem Mihaels Makfeidens (Michael McFadden) stāsta, ka hameleoni, kuru izcelsmes valstis ir Jemena un Saūda Arābija, būs nobrieduši un spējīgi demonstrēt visu krāsu paleti līdz savai pirmajai dzimšanas dienai.

"Jemenas hameleoni (Chamaeleo calyptratus) ir vizuāli ļoti iespaidīga suga, un mums ir ļoti  paveicies, ka tie ir pie mums, Tarongā. Lai arī šiem hameleoniem nedraud izmiršana, tiem ir nozīmīga izglītojoša loma, lai liktu cilvēkiem aizdomāties par rāpuļiem un to saglabāšanu," saka Mihaels Makfeidens.

Parasti Jemenas hameleoni ir zaļā vai brūnā nokrāsā, taču tie var mainīt krāsu, kad ir nobijušies, flirtē vai aizstāv teritoriju.

"Viņi var iegūt zaļu, dzeltenu, iezilganu un pat tumši brūnu vai melnu nokrāsu - atkarībā no viņu temperatūras, garastāvokļa un reproduktīvās uzvedības. Tomēr viņi nemaina krāsu, lai saplūstu ar apkārtni, kā droši vien esat redzējuši multiplikācijas filmās," skaidro Makfeidens.

Jemenas hameleoni ir radīti dzīvei kokos, jo viņiem ir īpaši veidotas pēdas ar diviem simetriski novietotiem pirkstiem priekšā un diviem - aizmugurē, lai ar tiem viegli varētu aptvert zarus. Katra hameleona acs var grozīties atsevišķi, līdz ar to hameleons var skatīties divos virzienos vienlaikus. Hameleons var izšaut mēli tiktāl, ka tā pusotru reizi pārsniedz tā ķermeņa garumu, lai rāpulis varētu viegli noķert kādu kukaini.

"Hameleoni tiešām var skatīties vienlaikus uz priekšu un uz aizmuguri, kas viņiem ļauj uzmanīties no uzbrucējiem, un meklēt laupījumu," stāsta Mihaels.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!