Ar tiešraides kameru aprīkotajā Zemgales melno stārķu ligzdā tupošie, trīs nedēļas vecie, pagaidām vēl pelēkbaltām pūkām klātie mazuļi jau sākuši slieties kājās un piesardzīgi spert savus pirmos soļus.

Melno stārķu ligzdas vērotāji, kuri ar putnu ģimeni notiekošo katru dienu apspriež portāla "Dabasdati.lv" forumā, abus stārķēnus mīļi dēvē par Zīļukiem (stārķu mammai dots vārds Zīle), jo pagaidām to dzimums nav zināms.

Lielākais Zīļuks stāv jau diezgan braši un stabili, kājās noturas pat pāris minūtes, ik pa laikam pasper trīs vai četrus solīšus. Savēcinot spārnus, uz kuriem jau sākušas dīgt melnas spalviņas, gan zaudē līdzsvaru un nogāžas uz pūkainā dibena.

Mazākajam Zīļukam sokas nedaudz grūtāk – uz kājām spēj nostāvēt vien īsu mirkli, bet arī ir manīts neveikli speram pa diviem trīs solīšiem.

Jau ziņots, ka šopavasar tika sākta tiešraide no melno stārķu ligzdas, kas atrodas Zemgalē, pie nelielas upītes augošā vecā ozolā. Pagājušajā gadā tajā mītošais putnu pāris izaudzināja divus melno stārķu mazuļus. Ja putni netiek traucēti, viņi vienā un tajā pašā vietā var ligzdot ļoti ilgi, norāda ornitologi. Ligzda ornitologiem ir zināma kopš 2013. gada.

Šis putnu pāris – Zīle un Ozols – ligzdā ieradās marta beigās un sāka nodarboties ar ligzdas atjaunošanu, veidojot ligzdas vainagu no sūnām, kas šai putnu sugai ir ļoti raksturīgi.

Melno stārķu pirmais mazulis izšķīlās 11. maija vakarā, bet otrs – 13. maijā agri no rīta.

Eiropā melnie stārķi ir reti sastopama un īpaši aizsargājama suga.

Ikviens var priecāties par stārķēnu pirmajiem piesardzīgajiem solīšiem, ligzdā notiekošo tiešraidē vērojot portālā "Dabasdati.lv".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!