Foto: Velga Vītola
Līgatnes dabas takas turpina svinēt savu 40. jubileju un, tā vien šķiet, ka arī dzīvnieku pasaulē visi norunājuši šo gadu padarīt par tiešām īstiem svētkiem. Šoreiz apsveikuma dāvanu sarūpējusi lapsu ģimene – trīs mazu un rotaļīgu lapsēnu izskatā! Tas ir jau otrais negaidītais ģimenes pieaugums un liels, skaists pārsteigums visiem Līgatnes dabas taku darbiniekiem un viesiem.

Trīs mazie lapsēni, pēc Līgatnes dabas taku zvērkopju domām, pasaulē nākuši jau aprīļa vidū, taču redzami kļuvuši vien pavisam nesen.

Tā kā mazuļi ilgu laiku pavadījuši migā pie mātes, turklāt nevienu citu gadu lapsu pārim pēcnācēju nav bijis, tad dzīvnieku kopējiem tas izrādījies liels atklājums, kad abi vecāki savas atvases pirmo reizi izveduši siltajā pavasara saulītē.

Sākotnēji visi lapsēni brālīgi turējās kopā plecu pie pleca, taču, augot pašiem, pieaug arī to dabiskā konkurence par barību un savstarpējo statusu. Līdz ar to rotaļu brīžu uzvedība tiek strikti nošķirta no ēdienreižu laika izturēšanās.

Šobrīd mazie draiskuļi palēnām iegūst īstas lapsas izskatu un apmatojuma krāsu, kļūst aizvien drošāki, gudrāki un stiprāki. Mazuļu dzimums pagaidām vēl gan nav zināms. Īpaši šeit jāuzteic jaunais ģimenes galva – Lapsis, jo otrs tik gādīgs, pacietīgs, iecietīgs un uzmanīgs tētis vēl nav redzēts.

Mazie lapsēni ārpus alas visbiežāk redzami rīta un vakara stundās, kad mežā ir vēsāks un mierīgāks. Taču, tā kā mazuļi ir ļoti aktīvi un kustīgi, tad, ja laimējas, Līgatnes dabas taku apmeklētājiem redzami arī pa dienu. Vajag tikai pašiem būt klusiem un uzmanīgiem dabas draugiem, tad arī tās pasaule kļūs labāk redzama.

Līgatnes dabas takas aicina visus ciemos un gaida jau otrajās raudzībās. Atgādināsim, ka marta pašās beigās Līgatnes dabas takās meža cūku pārim atskrēja divi skaisti sivēni.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!