Ķēvei Mairai, kuru naktī no 21. uz 22. maiju Rugāju novadā notrieca automašīna, svētdien, 14. jūnijā, ķirurgi no kaimiņvalsts amputēja "pēdu", līdz ar to noņemot arī iekaisuma perēkli, kas nopietni apdraudēja ķēvītes dzīvību. Mairai arī tika uzlikta pagaidu protēze. Sazinājāmies ar dzīvnieku aizsardzības biedrības "Ķepu-ķepā" aktīvisti Ivetu Bideri, lai uzzinātu, kā ķēvīte pašlaik jūtas.

"Jāatzīstas, ka infekcijas dēļ iepriekš mēs visu laiku dzīvojām bailēs, jo tā varēja pēkšņi pa asinsriti "aiziet uz augšu", un Mairas mums varēja pusstundas laikā vairs nebūt," stāsta Iveta.

"Tagad vismaz tas ir aiz muguras. Operācija ilga aptuveni divarpus stundas, kas amputācijai ir salīdzinoši ātri, un viss noritēja veiksmīgi. Maira no narkozes pamodās jau vakar, taču viņai ļoti reiba galva, tādēļ, lai gan viņa mēģināja slieties kājās, nevarēja to izdarīt. Un mēs arī neļāvām, jo tik nestabilam zirgam tas būtu bīstami. Šodien mēģināsim Mairu nolikt stāvus un "iekārt" štropēs."

Iveta paskaidroja, ka zirgs atšķirībā, piemēram, no suņa, nevar dienām ilgi atrasties guļus stāvoklī, jo tad viņam var apstāties gremošana. Tas ir bīstami arī tādēļ, ka tik smagam dzīvniekam visai ātri var izveidoties nedzīstoši izgulējumi.

"Katrā ziņā šī nedēļa ir izšķirošā – Mairai noteikti ir jāpieceļas kājās un jāsāk staigāt! Jāsaka, kā ir – biju šausmīgi uztraukusies, kad Mairai veica operāciju. Ārsti mierināja, ka baidīties nevajag. Sacīja, ka kāja noteikti sadzīs. Tagad viss vairāk esot atkarīgs no tā, vai Maira saradīs ar protēzi un sāks staigāt, vai viņa psiholoģiski to vispār spēs pieņemt."

Iveta pastāstīja, ka viņai par pārsteigumu Mairas glābšanas operācijā iesaistījušies Latvijas ortopēdi, kuri strādā ar cilvēkiem. Dakteriem gan saprotamu iemeslu dēļ nebija nekādas pieredzes darbā ar zirgiem, tomēr viņi nav bijuši vienaldzīgi un nākuši talkā. Pagaidu protēze Mairai ir pagatavota, neprasot par to nekādu samaksu. Noņemts arī atlējums, lai varētu izveidot īsto protēzi. To gan varēs likt tikai pēc aptuveni diviem mēnešiem, ja Mairas atveseļošanās būs noritējusi sekmīgi.

Iveta pastāstīja, ka cilvēki esot apbrīnojami atsaucīgi – kopā saziedoti vairāk nekā 3,5 tūkstoši eiro. Viņu saviļņojis fakts, ka daudz ziedojuši latvieši no ārzemēm. "Šķiet, daudzi dažādu apstākļu dēļ nevar atgriezties Latvijā, taču savā ziņā to tomēr izdara – ar rūpēm par nelaimē nonākušu zirdziņu."

Cik būs jāmaksā par operāciju, pašlaik nav zināms. Aprēķini vēl tiek veikti, taču tā, visticamāk, nebūs maza summa. Mairai katru dienu nepieciešami arī medikamenti. Vēnā ik dienu tiek laisti četri litri antibiotiku, lai operētajā kājā atkal nesāktos infekcija. 

Iveta atzina, ka pašlaik vēl ir pāragri priecāties par Mairas atveseļošanos. Jāgaida, kā viss noritēs tālāk, taču šobrīd, kad Mairai nācis talkā tik daudz atsaucīgu cilvēku, viņai no sirds gribas ticēt, ka viss būs kārtībā.

Iveta saka paldies visiem, kuri jau no sākta gala atbalstīja viņu un viņas meitu Gundegu cīņā par Mairas dzīvību, nevis mudināja zirgu nekavējoties iemidzināt. "Zirgs taču nav tikai gaļa, tikai instruments arkla vilkšanai vai lēkšanai pāri šķēršļiem un slavas gūšanai, kuru "noraksta" pie pirmajām grūtībām. Zirgs savu neskaitāmo labo īpašību dēļ noteikti ir pelnījis būt cilvēka mīļdzīvnieks, par kura dzīvību, ja rodas kādas problēmas, cīnās," teic Iveta.

Jau ziņots, ka Rugāju novadā naktī no 21. uz 22. maiju automašīna notrieca ķēvi, sadragājot drumslās dzīvnieka labās priekškājas "pēdas" kaulu. Zirgs, mokoties no sāpēm, uz lauka gulēja divas dienas. Atbraukusī veterinārārste ieteica ķēvi iemidzināt, sakot, ka saimniekam nepietiks naudas viņas ārstēšanai, taču vecais vīrs atteicās to darīt. Visbeidzot no 330 kilometru attālā Salgales pagasta attraucās dzīvnieku aizsardzības biedrības "Ķepu-ķepā" aktīvistes Iveta un Gundega Bideres un aiztransportēja Mairu pie sevis uz biedrībai piederošo kūti.

Sadziedēt Mairas labo priekškāju jau no sākta gala bija ļoti sarežģīts uzdevums, jo "pēdas" kauls bija salūzis sīkās drumslās.

"Ja kauls būtu salūzis divos vai trīs gabalos, uzreiz veiktu operāciju, savilktu ar skrūvēm un nekādu problēmu. Bet, tā kā drumslu bija tik daudz, tas diemžēl nebija iespējams. Vienīgā iespēja – gaidīt, kamēr kaut kas saaugs un tad likt skrūves," tolaik stāstīja dzīvnieku aizsardzības biedrības "Ķepu-ķepā" aktīviste Gundega Bidere. Diemžēl savainotajā kājā iekļuva infekcija, tā sastrutoja un sapampa, kas vēl vairāk sarežģīja cīņu par Mairas dzīvību.

Dzīvnieku aizsardzības biedrība "Ķepu-Ķepā"
Reģistrācijas numurs: 40008176673
Ziedojuma konts: LV37HABA0551030617983
BIC/swift kods: HABALV22
Mērķis – Mairas ārstēšanai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!