Šodien, 18. jūnijā, Rīgas Zooloģiskajā dārzā notika šā gada aprīļa sākumā dzimušajiem trīs lūsēniem veltīts pasākums – Vārdu došanas svētki. Puika tika nosaukts par Jēkabu, bet meitenes par Pērli un Amberu.

Dižkaķēni nāca pasaulē šā gada 2. aprīļa rītā, sagādājot pārsteigumu gan zooloģiskā dārza darbiniekiem, gan apmeklētājiem un lūšu aizbildņiem Jēkabpils pilsētai. Mazie ķepaiņi tik ilgu laiku bija bez vārdiem, jo gluži vienkārši vēl nebija zināms to dzimums.

Līdz ko tapa skaidrs, ka lūšu ģimenē dzimis viens puisītis un divas meitiņas, sākās piemērotāko vārdu meklēšana. Tiesības dot Rīgas Zooloģiskā dārza lūšu mazuļiem vārdus piešķirtas šīs saimes aizbildņiem Jēkabpils pilsētai, kas rūpējas par ķepaiņu labsajūtu, atbalstot tos materiāli. Jēkabpils pilsēta pret šiem savvaļas kaķiem jūt īpašas simpātijas, jo lūsis attēlots tās ģerbonī.

Jēkabpils domes priekšsēdētājs Leonīds Salcevičs pastāstīja, ka Jēkabpils iedzīvotāji bija ļoti atsaucīgi un kopā tika piedāvāts vairāk nekā 20 vārdu. Jēkabs, Pērle un Ambera tika izvēlēti interneta balsojumā.

Jēkabpilieši bija ierosinājuši arī tādus vārdus kā Lilija, Leo, Fredis, Dauga, Luīze un Korfs.

Īsi pirms Vārdu došanas svētkiem visa lūšu ģimene aplokā mierīgi gulēja, bet, tikko pasākums sākās, itin kā jūtot, ka tūliņ notiks kas svarīgs, mazie lūsēni visiem par prieku sāka draiski rotaļāties.

Par godu svinībām lūšu ģimenei tika pasniegta īpaša torte, ko pasākuma laikā no svaigas teļa gaļas un jēlām paipalu olām pagatavoja Rīgas Zooloģiskā dārza valdes priekšsēdētājs Rolands Greiziņš un Jēkabpils domes priekšsēdētājs Leonīds Salcevičs, kurš bija ieradies ar visām kūkai nepieciešamajām sastāvdaļām.

Pirms kungi ķērās pie tortes veidošanas Rīgas Zoodārza Izglītības un informācijas nodaļas vadītāja Laura Līdaka uz dēlīša, kurš kalpoja par šķīvi, izvietoja lapas, teikdama: "Likšu ozola lapas – lai mazajiem daudz spēka. Kļavas – lai piemīt arī maigums. Un pīlādža – lai nekādi mošķi lūsēniem neķeras klāt!"

Saskanīgais lūšu pāris Kamēlija un Rubīns zoodārzā mīt no 2011. gada, apdzīvojot jauno un labiekārtoto aploku. 2014. gada 18. martā ģimene sagaidīja savu pirmdzimto, kuram tika dots stiprs un skanīgs vārds – Hercogs, par godu Jēkabpils pilsētas dibinātajam hercogam Jēkabam.

Šogad trīnīšu piedzimšana vēl jo vairāk paspilgtina ģimenes saticību. Māte Kamēlija ir ļoti rūpīga mamma un pirmajā dzīves mēnesī pie katrām mazākajām aizdomām slēpa mazuļus no darbinieku un apmeklētāju ciešākiem acu skatieniem, ienesdama jaundzimušos guļammigā.

Šobrīd, jau 2,5 mēnešus vecie lūsēni rītus un vakarus pavada aktīvi rotaļājoties, bet dienas vidū, saritinājušies pie Kamēlijas sāniem, labprāt ļaujas veselīgam snaudienam un mammas asās mēles masāžai.

Ziemeļu lūsis ir iekļauts apdraudēto dzīvnieku sarakstā.Lūšu vēsturiskais areāls kādreiz aizņēma plašu Eiropas daļu, bet cilvēku darbības rezultātā 20. gadsimta vidū dzīvnieki gandrīz pilnībā izzuda.

Rīgas Zooloģiskais dārzs jau vairāk nekā 20 gadus piedalās lūšu vairošanas un nebrīves populācijas menedžmenta programmā (ESB – Eiropas ciltsgrāmata.

Pēdējo desmit gadu laikā 14 Zoodārza filiālē "Cīruļi" dzimušie lūsēni nosūtīti uz vairākiem citu valstu zoodārziem, tostarp Igaunijas, Lietuvas, Polijas un Spānijas.

Šobrīd Rīgas Zoodārzā mīt divas lūšu ģimenes (pa vienai Rīgā un filiālē Cīruļos). Kopš 2013. gada novembra Rīgas Zooloģiskā dārza lūšu ģimenes draugi, atbalstītāji un aizbildņi ir lūšu rezidence – Jēkabpils pilsēta.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!