Kādas Austrālijā dzīvojošas putnu sugas pārstāvji izmanto dažādas skaņu kombinācijas, lai sazinātos cits ar citu, 29. jūnijā paziņojuši vācu zinātnieki. Līdz šim tika uzskatīts, ka tādā veidā komunicēt spēj tikai cilvēki.

Akadēmiskajā žurnālā "PLOS Biology" publicētajā pētījumā analizēta zvirbuļveidīgo sugas Pomatostomus ruficeps komunikācija. Zināms, ka putni savās dziesmās spēj savirknēt dažādas skaņas, taču līdz šim netika uzskatīts, ka tam ir kāda nozīme, norāda Cīrihes universitātes bioloģe Sabrina Engesere.

"Nav pamata domāt, ka dziesmas elementu samainīšana vietām maina nozīmi," viņa teica.

Taču Pomatostomus ruficeps nedzied. "To vokālais repertuārs sastāv no atsevišķiem saucieniem, ko veido mazākas akustiski atšķirīgas skaņas," uzsver Engesere.

Zinātnieki atklājuši, ka dažādās situācijās tiekot lietoti dažādu skaņu sakopojumi. Piemēram, tika nošķirtas divas skaņas  "A" un "B". Kombinācija "AB" izmantota kā lidošanas sauciens, savukārt "BAB" vēsta par barību.

"Tā ir pirmā reize, kad konstatēta kādas sugas bez cilvēkiem spēja dažādi izkārtot elementus, kas paši par sevi neko nenozīmē, lai piešķirtu tiem nozīmi," skaidro pētījuma līdzautors Saimons Taunsends no Cīrihes universitātes. "Lai arī divi saucieni ir strukturāli ļoti līdzīgi, tie tiek izmantoti dažādā uzvedības kontekstā. Putni, kas tos dzird, spēj tos nošķirt."

Zinātnieki uzskata, ka viņu pētījums varētu atklāt "iespējamu agrīnu soli komplicētu valodas sistēmu veidošanā".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!