Vai esi redzējis nīlzirgu, atvāžam muti 150 grādu leņķī? Līdz 31. augustam Rīgas Zooloģiskajā dārzā notiek nīlzirgu barošanas šovi, kur šāds skats ir diezgan ierasta parādība. Piedāvājam noskatīties nīlzirgu meiteņu Augustes un Funtes mielasta videoierakstu, kas uzņemts ceturtdien, 6. augustā.

Nīlzirgu barošanas demonstrācija Rīgas Zooloģiskajā dārzā notiek katru dienu pulksten 12.00. Izņēmums ir otrdiena un piektdiena, kad tiek tīrīts baseins. Barošanas šovu ir aicināts vērot ikviens zoodārza apmeklētājs.

"Tas ir interesants pasākums. Bieži taču negadās redzēt nīlzirgu, atveram muti līdz 150 grādu leņķim, vai ne? Ko nīlzirgi darīs barošanas laikā, ir grūti paredzēt. Reizēm Guste un Funte ir darbīgākas, citkārt – slinkākas. Tās nav mantiņas, kuras vienmēr precīzi atkārto vienu un to pašu programmu, bet gan dzīvas būtnes ar savu raksturu un "funktieri"! Patiesībā katra barošanas reize izvēršas atšķirīga, tāpēc vērot šo procesu vienmēr ir interesanti," pirms pasākuma sacīja zoodārza pārstāvis Māris Lielkalns.

Var rasties jautājums, kādēļ nīlzirgu barošanas demonstrāciju sauc par šovu. Vai lielie zvēri izpilda kādus trikus? Nē, iestudētu priekšnesumu negaidiet, toties demonstrācijas laikā tiek atskaņots stāstījums, kas aptver daudz interesantu faktu par nīlzirgiem.

Vai zināji, ka prāvie nīlzirgi nav diez ko lieli ēdāji? Dienā viens pelēkais milzis apēd 40 kilogramus barības. Ja ņem vērā, ka pats nīlzirgs sver aptuveni divas tonnas, tas nemaz nav tik daudz. Parasta mājas pele ir daudz ēdelīgāka, jo dienas laikā apēd tik daudz, cik pati sver.

Nīlzirgu meitenes šoreiz, tāpat kā citas reizes, tika pie burkāniem, svaigas zāles un speciāli šiem dzīvniekiem paredzētām kombinētas sausās barības granulām.

Kad darbinieks ieradās barot nīlzirgu dāmas, abas laiskojās baseinā. Funti sasaukt izdevās salīdzinoši ātri, bet Guste karstajā dienā ilgi nebija piedabūnama kustēt āra no veldzējošā ūdens. Gandrīz desmit minūtes Funte ēda burkānus viena pati. Vien tad, kad darbinieks iebēra abām sauso barību, Guste, to sadzirdējusi, izlīda no baseina, lai ieturētu maltīti.

Auguste vairākkārt plaši jo plaši atvēra muti, pavērsusi to tieši pret videokameras objektīvu, it kā sacīdama – skat, kādi man te gardumiņi!

Ne tikai nīlzirgu, bet arī citu zoodārza iemītnieku (piemēram, surikatu, ziemeļbriežu un lemuru) barošanas demonstrācijas Rīgas Zooloģiskajā dārzā notiek katru dienu no pulksten 11.45 līdz 14.15. Katra no tām ilgst 10–15 minūtes. Ja vēlies kādu no tām redzēt dzīvajā, to vari pagūt līdz 31. augustam, kad barošanas šovi noslēgsies. Uzzināt, cikos jāpulcējas pie interesējošā zvēriņa mājvietas, lai kļūtu par liecinieku barošanai, var "Rigazoo.lv".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!