Foto: Aija Lietiņa
Vakar, 15. augustā, Rīgas svētku ietvaros Mazā Kalna ielas skvērā notika pasākums "Latvijas zirgi senāk un tagad", kura apmeklētāji varēja piedalīties dažādās ar zirgiem saistītas aktivitātēs – vērot bruņinieku jāšanas meistarības demonstrējumus, kalēja priekšnesumu, kura laikā zirgs tik pie jaunām "kurpēm", kā arī vienkārši aplūkot skaistos un majestātiskos dzīvniekus tuvumā.

Mazā Kalna ielas skvērā jeb Siena tirgus laukumā varēja sastapt gan parastus, gan sporta, gan policijas zirgus. Apmeklētāji vislielākajā sajūsmā bija par iespēju tiem pieskarties, noglāstīt, sajust skaistā dzīvnieka ķermeņa siltumu. Netrūka mazo rīdzinieku, kuri zirgu tik tuvu redzēja pirmo reizi.

Pasākuma "nagla", kas izpelnījās vislielāko uzmanību, bija Bruņinieku ordeņa brāļa un Salaspils lībiešu ķoniņa zirga vadīšanas prasmju un zobenu cīņu demonstrācijas. Bruņinieki, traucoties zirga mugurā, ar pīķi mēģināja trāpīt pa ceļmalas stabā iestiprinātu mērķi (vairogu), pēc tam – uzvilkt uz pīķa nelielu, gredzentiņu.

Pēc tam, kad viens no bruņiniekiem, traucoties visai lielā ātrumā, bija nodemonstrējis veiklību, ar pīķi veiksmīgi trāpot pa vairogu, viņa zirgs saslīdēja un abi nogāzās.

Par laimi negadījums beidzās bez nopietnām sekām – jātnieks drīz atkal bija seglos.

Bija skatāma arī izstāde ar mākslinieku darbiem, kuros attēloti zirgi. Radošajā darbnīcā bērni varēja apgūt zirga zīmēšanas prasmi, mazākie – vienkārši izkrāsot skaistus zirgu attēlus.

"Jauno jātnieku skolas" audzēknes stāstīja un rādīja, kā seglojami iejādes un konkūra (šķēršļu pārvarēšanas) zirgi, kā ģērbjas šo atšķirīgo jāšanas sporta disciplīnu jātnieki.

Ļoti daudzi pulcējās vērot zirga apkalšanu profesionāla meistara izpildījumā. Pasākuma noslēgumā vīru kopa "Vilki" izpildīja dažādas dziesmas par zirgiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!