Ceturtdien, 15. oktobrī, Latvijas medijus pāršalca skaļa ziņa, ka Mārupē atklāta nelegāla Jorkšīras terjeru audzētava, kurā sunīši dzīvojuši lielā netīrībā un šaurībā. Kā portālam MansDraugs.lv skaidroja patversmes "Mežavairogi" vadītāja Danuta Priede, tā nav bijusi nelegāla audzētava, taču saimnieces veselības problēmu dēļ suņi aptuveni divus pēdējos gadus ir atstāti novārtā, iedzīvojušies nopietnās veselības problēmās un nekontrolēti vairojušies. To apstiprināja arī Mārupē sastaptie suņu saimnieku kaimiņi, norādot uz lielām problēmām ar alkoholu ģimenē.

"Pārtikas un veterinārais dienests (PVD) saņēma sūdzību par to, ka Mārupes novadā kādas privātmājas otrajā stāvā lielā šaurībā tiek turēti aptuveni 40 Jorkšīras terjeri, par kuriem neviens nerūpējas. PVD veica pārbaudi un konstatēja, ka sūdzība ir pamatota," informēja PVD pārstāve Ilze Meistere.

Tā kā šobrīd suņu īpašnieki par dzīvniekiem nespēj rūpēties, PVD pieņēma lēmumu dzīvniekus izņemt un nogādāt dzīvnieku patversmē "Mežavairogi" līdz tālāka lēmuma pieņemšanai.

Daļa sunīšu, visticamāk, neizdzīvos

Ķekavas dzīvnieku patversmē "Mežavairogi" pavisam nogādāts 41 Jorkšīras terjers. "Bet diemžēl starp viņiem vairāki ir tik ļoti slimi, ka tur visdrīzāk nekas vairs nebūs līdzams. Daži no suņiem izņemšanas brīdī bija tik kritiskā stāvoklī, ka tas būtu dažu dienu jautājums, līdz viņi būtu gājuši bojā. Ir vairāki kroplīgi sunīši, jo divus gadus viņi ir nekontrolēti pārojušies savā starpā – brāļi ar māsām, mātes un bērniem… Viņi visi dzīvoja vienā telpā, nebija nošķirti. Pastaigāties ārā vesti arī, kā sapratu, nav," pastāstīja Priede.

"Nevar gan teikt, ka suņi bija nobadināti, barība viņiem bija. Taču viņi bija nekopti. Ja Jorkšīras terjeram neķemmē kažociņu, rodas ļoti nopietnas problēmas – vilna saveļas, apmatojuma kamoliem veidojoties aizvien lielākiem, rodas ciešas bizes efekts… Apmatojums, kas samudžinājies kunkulī, savelk ādu un kādā brīdī tā, neizturot nospriegojumu, plīst. Nav ilgi jāgaida, lai pušumos zem spalvas kunkuļiem iekļūtu infekcija… Vairākumam suņu kažociņš ir jācērp pilnībā nost. Daudziem jāārstē infekcijas."

Man zvanīja pat trijos naktī un prasīja, vai var dabūt kādu "jorku", taču tas pašlaik nav iespējams. Suņi saimniecei ir konfiscēti un atrodas valsts īpašumā. Mums ir tikai tas gods par viņiem rūpēties un ārstēt.
Danuta Priede, patversmes "Mežavairogi" vadītāja

Priede atklāj, ka suņi bijuši šausmīgi izslāpuši, jo nekur nav bijis ūdens. Vairākiem jorkšīriešiem ūdens trūkuma dēļ ir izveidojies smags aizcietējums. Dažiem, saveļoties apmatojumam uz dibena, pārstājis darboties anālo atveri noslēdzošais muskulis. "Sunītis nokārtojas nepārtraukti, jo anālais sfinkteris nenoslēdzas. Kur iet, tur birst. Tas, protams, nozīmē infekciju iekļūšanu zarnās un nepārtrauktas sāpes, jo normāli zarnām ir jābūt noslēgtām. Atveseļot šos sunīšus ir maz cerību," atklāta ir Priede.

Saimnieki savulaik bijuši ļoti labi

Danuta Priede pauda neizpratni, no kurienes medijos parādījusies informācija, ka runa ir par nelegālu audzētavu. "Suņi paši ir nekontrolēti savairojušies. Savulaik viņiem bija ļoti labi un rūpīgi saimnieki, suņi bija ar dokumentiem un visu pārējo, tika vesti uz izstādēm un dzīvoja labu dzīvi. Bet pirms aptuveni diviem gadiem diemžēl saimniecei sašķobījās veselība un viņa par suņiem vairs nespēja pienācīgi parūpēties. Tie palika pilnīgā pašplūsmā. Tas nav tas gadījums, kad saimnieks publiski jāsit krustā, jo, visdrīzāk, ar katru no mums kaut kas tāds var notikt. Pati suņu īpašniece ir aizvesta uz slimnīcu," atklāja Danuta Priede.

Patversmes vadītāja saka, ka saimniece iespēju robežās ir mēģinājusi aprūpēt suņus. Lai gan istaba grīda bijusi nosēta fekālijām, bijis redzams, ka saimniece tās mēģinājusi vākt maisos.

Ir uzsākta administratīvā lietvedība, kurai ir divi iespējamie scenāriji – ja saimniece tiek attaisnota, viņa var suņus atgūt, ja ne – viņai dzīvniekus atsavina neatgriezeniski.

Jorkšīras terjeru saimnieki jau agrāk esot nonākusi PVD redzeslokā. "Dienests mēģināja kaut ko risināt, taču ziniet, kā notiek – ja cilvēkam veselības nav, viņš arī adekvāti nereaģē uz norādījumiem," pastāstīja patversmes vadītāja.

"Pirms pāris dienām, suņu saimniecei nokļūstot slimnīcā, kaimiņi nekavējoties bija ziņojuši PVD, ka vairs nav neviena, kas par suņiem rūpējas. Pēc PVD lūguma mēs piekritām uzņemt šos dzīvniekus, jo esam vienīgā patversme, kas, ja tā var teikt, Mārupi apkalpo. Trešdienas vakarā atbrauca kādas četras mašīnas un aizveda visus sunīšus uz patversmi."

Kaimiņi: ģimenē notikusi nelaime, sākušās problēmas ar alkoholu

Divstāvu ēka, kurā mitinājās Jorkšīras terjeri, paslēpusies aiz skaista, augsta žoga, un ir labi redzams, ka saimnieki ir vai vismaz savulaik ir bijuši ļoti turīgi.

"Tādi labi cilvēki sākumā bija," sacīja kaimiņiene, kura savu vārdu atklāt nevēlējās. "Un sunīši bija ļoti kopti – visiem apģērbti kostīmiņi, uz galvas tādas smukas bantītes! Viņu jau sākumā tik daudz nebija. Bet pirms kādiem diviem gadiem viņiem sākās nopietnas problēmas ar alkoholu. Varbūt arī narkotikām, tiešām nezinu. Par suņiem pārstāja rūpēties. No tās mājas reizēm nāca šausmīga smaka – tie suņi otrajā stāvā kakāja un čurāja, laikam neviens netīrīja, bet tā smaka bija tāda, ka, man šķiet, tur kādi sunīši bija nosprāguši. Agrāk pie mājas vienmēr zāle bija glīti nopļauta, bet tad pagalms tika nolaists."

Mājā dzīvojusi suņu saimniece ar vīru un viņa māti. Dzērusi gan suņu saimniece, gan vīrs. Viņa māte ne, bet viņa jau esot par vecu, lai par tādu suņu baru parūpētos. Barību suņukiem gan vienmēr sagādājusi. Vīrietis mājās sen neesot manīts.

Nesenie detektīvfilmas cienīgie notikumi bija satraukuši daudzu klusās Mārupes ieliņas iedzīvotāju prātus, tāpēc drīz mūsu sarunai piebiedrojās cits kaimiņš. "Viņiem tur bija kaut kāda liela bēda ģimenē notikusi. Vīrieša māte man teica, ka dēlam liela nelaime esot notikusi. Bija neērti jautāt, kas tad īsti. Šad tad viņš vēl parādījās. Varbūt narkomāns vai alkoholiķis – nezinu. Varbūt kāda slimība. Problēmas ar alkoholu viņam bija, jā. Kā sāka dzert, tā nevarēja apstāties."

Pusnaktī saimniece sāk lidināt pa logu traukus

Kaimiņiene atklāja, ka naktī no otrdienas uz trešdienu uztrūkusies, izdzirdot stiklu plīšanu tuvējā mājā, kur suņi mitinājušies. "Sieviete no otrā stāva meta pa logu i šķīvjus, i burkas, visus stiklus, ka šķindēja vien. Ap divpadsmitiem naktī sāka trakot, tas turpinājās līdz kādiem diviem, kad atbrauca "ātrie" un policija. Redzējām, ka sieviete muka prom un policija viņu ķēra. Laikam ielika trako mājā. "

Patversmes "Mežavairogi" vadītāja saimnieku atkarības problēmas komentēt nevarēja. "Iespējams, ka tādas bija, es pati šo kundzi neesmu redzējusi. Katrā gadījumā zinu, ka adekvāta viņa nebija, tāpēc tika hospitalizēta. Cēloni nevaru komentēt."

Kāds būs sunīšu liktenis?

Pēc tam, kad sociālajos tīkos strauji izplatījās ziņa par patversmē nonākušajiem Jorkšīras terjeriem, darbinieki saņēmuši simtiem zvanu – cilvēki interesējās par iespēju kādu suni adoptēt. "Man zvanīja pat trijos naktī un prasīja, vai var dabūt kādu "jorku", taču tas pašlaik nav iespējams. Suņi saimniecei ir konfiscēti un atrodas valsts īpašumā. Mums ir tikai tas gods par viņiem rūpēties un ārstēt," skaidro patversmes vadītāja.

Ir uzsākta administratīvā lietvedība, kurai ir divi iespējamie scenāriji – ja saimniece tiek attaisnota, viņa var suņus atgūt, ja ne – viņai dzīvniekus atsavina neatgriezeniski. Saimniecei vēl gan ir iespēja tiesas lēmumu pārsūdzēt, tāpēc process var ilgt trīs līdz sešus mēnešus.

"Teikšu godīgi, manā praksē nav bijis gadījumu, kad dzīvniekus atgriež saimniekam. Parasti jau PVD izņem dzīvniekus tikai tad, kad galīgi vairs nav risinājuma. Ar konfiskāciju hobija dēļ neviens nenodarbojas," paskaidroja patversmes vadītāja.

Savulaik viņiem bija ļoti labi un rūpīgi saimnieki, suņi bija ar dokumentiem un visu pārējo, tika vesti uz izstādēm un dzīvoja labu dzīvi. Bet pirms aptuveni diviem gadiem diemžēl saimniecei sašķobījās veselība un viņa par suņiem vairs nespēja pienācīgi parūpēties.
Danuta Priede, patversmes "Mežavairogi" vadītāja

Ja saimnieks nepārsūdz sev negatīvu lēmumu, tad jau pēc trīs mēnešiem šie dzīvnieki pāriet Valsts ieņēmumu dienesta īpašumā, un tiek piedāvāti izsolē. Ja saimnieks lēmumu pārsūdz, tad aizrit vēl trīs mēneši līdz galējā lēmuma pieņemšanai.

Ja Jorkšīras terjeri saimniecei beigu galā tiks neatgriezeniski konfiscēti, tie parādīsies Valsts ieņēmumu dienesta mājaslapas Vid.gov.lv sadaļā "Cenu aptauja par realizāciju".

Tad gribētāji varēs dienestam rakstīt iesniegumu, norādot, kuru suni un par kādu summu vēlētos iegādāties. Tas, kura piedāvātā cena būs visaugstākā, varēs suni iegūt savā īpašumā. "To organizēs Valsts ieņēmumu dienests. Daudzi nesaprot, ka patversmei patiesībā nav ne mazākās iespējas ietekmēt, kuri un par cik iegūs sunīšus. Pat paši sev mēs nevienu suni nevaram paturēt, ja arī ļoti iepatīkas," paskaidroja patversmes vadītāja.

Patversme lūdz palīdzību

"Tagad mums 41 suni ir jāsafrizē, jāaizved pie zobārsta, jo zobu problēmas ir teju visiem. Suņiem nepieciešama attārpošana, vakcinācija, 20 no tiem jāveic čipēšana, Sunīšu ārstēšanai būs nepieciešami dažādi medikamenti. Tas viss ir uz mūsu rēķina. Valsts sedz tikai suņu barošanas izmaksas. Bet nu tāda ir patversmes misija – palīdzēt dzīvniekiem," nopūšas patversmes vadītāja.

"Ja gadījumā kādam ir palicis pāri barības maiss, ko viņa mazais sunītis, piemēram, ir izbrāķējis, mēs priecāsimies to saņemt dāvanā, jo te noteikti būs, kas to apēd," sacīja Danuta Priede.

Patversmes vadītāja arī lūdz atsaukties suņu frizierus, kas būtu ar mieru kādu suni safrizēt bez maksas, jo pilnīgi visiem sunīšiem kažociņš ir bēdīgā stāvoklī.

Ja kāds vēlas ziedot naudu, tā ļoti noderēs zobārsta pakalpojumiem, jo kādiem 25 suņiem tos noteikti vajadzēs, bet, kā zināms, tie nav lēti.

Pēc frizēšanas vairākumam "jorku" vajadzēs siltas suņu drēbītes, lai varētu doties pastaigā. "Tie ir istabas sunīši un, tā kā daudzi būs jācērp pliki, tad viņiem būs auksti. Varbūt kādam mājās ir kāds lieks apģērbs mazam sunītim," cerību pauž patversmes vadītāja.

Ja kāds ļoti vēlas kādu no suņiem iegūt savā īpašumā, atliek vien sekot informācijas Valsts ieņēmumu dienesta mājaslapā, kur tie pēc, ātrākais, trīs mēnešiem varētu parādīties, ja tiesvedības rezultātā saimniecei tiks neatgriezeniski atsavināti.

Ziedojumiem:
Dzīvnieku patversme Mežavairogi
Reģ.nr. 40008187785
Swedbank
LV76HABA0551032528957

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!