Foto: Casey Elise

Fotogrāfe un dzīvniekmīle Keisija Elīse (Casey Elise) īsi pirms Visu svēto dienas priekšvakara jeb tā dēvētā Helovīna īstenojusi interesantu radošo projektu – Losandželosas rietumu patversmē fotografējusi melnus kaķus un kaķēnus, ko amerikāņi krāsas dēļ adoptē visretāk, tādēļ melnie kaķi visbiežāk tiek iemidzināti. Māksliniece vēlējusies parādīt, cik melnie kaķi patiesībā ir skaisti un mīlīgi, izskaust daudzu kļūdaino pārliecību, ka tie nes nelaimi.

"Losandželosas rietumu patversmē vienmēr ir pieejami daudzi melni kaķi un kaķēni. Tuvojoties Helovīnam, vēlējos darīt kaut ko, lai palielinātu viņu izredzes atrast sev saimnieku," portālam MansDraugs.lv skaidro Keisija Elīse.

Tas ir fakts – vispirms mājas atrod visādi citādi, bet melnbaltie un melnie vienmēr paliek paši pēdējie.
Laura Karnīte, "Dzīvnieku draugs"

"Melnajiem kaķiem un kaķēniem parasti jāgaida daudz ilgāk, lai viņi tiktu adoptēti, un ir ļoti skumji redzēt, kā jauni kaķi nāk un iet, kamēr melnie minkas joprojām gaida iespēju mokļūt īstās mājās." Fotogrāfe 2014. gadā patversmē adoptējusi kaķi un drīz pēc tam tur kļuvusi par brīvprātīgo palīdzi, divas reizes nedēļā dodoties uz patversmi, lai fotografētu jaunos dzīvniekus un palīdzētu patversmei atrast tiem mājas.

"Tā kā melnie kaķi patversmē parasti uzkavējas visilgāk, man ir iespēja iepazīt viņus un ieraudzīt viņu neatkārtojamās personības. Šie kaķi ir tiešām burvīgi, tādēļ vēlējos darīt kaut ko, lai viņiem palīdzētu, un oktobris šķita vispiemērotākais laiks. Vēlos pievērst sabiedrības uzmanību šiem kaķiem un tam, ka tie visretāk tiek adoptēti. Gribu fotogrāfijās parādīt viņu unikālās personības un skaistumu ar cerību, ka tas vismaz dažus cilvēkus mudinās adoptēt melnu kaķi vai kaķēnu."

(Raksts turpinās pēc galerijas.)

Kā ir Latvijā?

Ilze Džonsone, patversmes "Ulubele" vadītāja:

"Par laimi, Latvijā cilvēki nav tik māņticīgi un šāda tendence nav novērota. Nereti gadās gluži otrādi. Daudzi uzskata, ka melnas krāsas mājdzīvnieki ir visskaistākie. Esmu novērojusi, ka patversmē, izvēloties dzīvnieku, vairāk nospēlē jūtu ķīmija, nevis dzīvnieka krāsa. Reizēm ir tā, ka cilvēks ierodas ar domu, ka ņems, piemēram, baltu kaķēnu, bet… aiziet ar lielu, melnu kaķi. Adoptētgribētāji parasti izvēlas dzīvnieku, kas pēc viņa tiecas, nāk klāt, pieglaužas. Patiesībā jau nevis cilvēks izvēlas dzīvnieku, bet dzīvnieks izvēlas cilvēku."

Laura Karnīte, patversmes "Dzīvnieku draugs" sabiedrisko attiecību speciāliste:

"Jā, tā ir, melnos un melnbaltos kaķus ņem vissliktāk. Mēs, protams, nevienu neeitanazējam tikai tāpēc, ka ilgi nav paņemts, bet tas ir fakts – vispirms mājas atrod visādi citādi, bet melnbaltie un melnie vienmēr paliek paši pēdējie."

Ar citiem fotogrāfes Keisijas Elīses darbiem var iepazīties viņas mājaslapā CaseyElise.com.

Seko "Delfi" arī vai vai Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!