Foto: Kadrs no video

Lietuvietis Darius Sasnauskis (Darius Sasnauskas) bija liecinieks divu stirnēnu nākšanai pasaulē. Vīrietis strādā Jeloustonas nacionālajā parkā (Yellowstone National Park) ASV, kur arī piedzima stirnēni. Diemžēl vienam no jaundzimušajiem bija deformēta kāja, un ģimene ātri vien viņu atstāja vienu, jo tas nespēja ilgi pastaigāt, līdz ar to arī sekot baram.

Parkā dzīvo lāči un daudzi citi zvēri, kas atstātajam stirnēnam varētu būt bīstami, un viena pati tā izdzīvot nespētu, tāpēc dabas parka darbinieks to uzņēma dzīvot pie sevis.

"Es neatbalstu savvaļas dzīvnieku turēšanu mājās, bet šis bija īpašs gadījums," skaidro Sasnauskis.

Jaunās stirnas kāja nebija lauzta, bet tai bija locītavas deformācija, kādēļ dzīvnieks nespēja normāli staigāt.

Vīrietis no kartona kastes izveidoja stirnēnam kājas apsēju, kas palīdzētu kustēties. Dzīvojot pie nacionālā parka darbinieka, stirna ātri iemācījās dzert no pudelītes, kā arī sadraudzējās ar pārējiem mājas iedzīvotājiem – vairākiem kaķiem un mājas sargiem, kas viņu viesmīlīgi uzņēma savā ģimenē.

Pārējie dzīvnieki nemitīgi sargāja un pieskatīja stirnu mazuli, kad tas devās pastaigāties un atradās ārpus mājās. Viens no suņiem Marks pat uzņēmās pilnus audžutēva pienākumus – visu laiku pieskatot, spēlējoties un rūpējoties par jaunāko savvaļas ģimenes locekli.

Foto: Kadrs no video

Pēc smaga darba, stirnas kāja tika izārstēta, viņa spēja pastaigāt un patstāvīgi uzsākt dzīvi.

"Es aizvedu stirnu uz mežu, kur ir vairāki pulki, cerot, ka kāda no mātītēm uzņems stirnu savā barā. Varbūt, ka pat viņa īstā mamma, kas bieži ir redzēta šajā teritorijā," skaidro dabas parka darbinieks.

Tomēr mazulis tik ļoti bija pieradis pie dabas parka darbinieka, ka turpināja nemitīgi atgriezties un nevēlējās vīrieti pamest.

Sasnauskis turpināja katru vakaru doties uz mežu, lai novērotu, kur pulcējas stirnu mazuļa ģimene. Vienu vakaru tie bija pietuvojušies un bija iespējams atdalīto mazuli atkal savest kopā ar viņa īsto ģimeni.

Pāris mēnešus vēlāk stirna jau bija izaugusi, bet vēl joprojām labprāt uzturējās cilvēkiem tuvumā un nebaidījās no sava glābēja. Redzams, ka stirnas kāja bija pilnībā vesela, dzīvnieks varēja brīvi skriet kopā ar pārējiem zvēriem un izdzīvot savvaļā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!