Modes māksliniece Šeila jau divus gadus ir svaigēdāja un savam Stafordšīras bulterjeram piemērojusi tādu pašu diētu. Daudziem Šeilas lēmums padarīt suni par svaigēdāju un veģetārieti šķiet nepieņemams. Mākslinieci tas neuztrauc. Viņa tic, ka tādējādi spēs Rāmu pasargāt no savu iepriekšējo suņu likteņiem, kuri visi no dzīves šķirās tāpēc, ka bija smagi slimi.

Es pati par to ceļu esmu pārliecināta, tas būtu ārkārtīgi dīvaini, ka es to nepiemērotu arī savam sunim, ne?
Modes māksliniece Šeila
Cilvēki izprot konkrētas personas izvēli ieturēt savdabīgu vai citiem nepieņemamu diētu un piekopt neikdienišķus ēšanas paradumus, bet, kad tādus pielāgo dzīvniekiem vai bērniem, visbiežāk seko pārmetumi un apkārtējo neizpratne.

''Tas veģetārisms varbūt suņiem kā vilku pēctečiem nav tas pierastākais, bet es izlasīju grāmatas, labi daudz, izrādās suņi arī ir visēdāji,'' raidījumā "Ķepa uz sirds" stāsta Šeila.
Foto: Kadrs no video

Tāpēc modes māksliniecei apkārtējo viedoklis neinteresē, jo viņa par savu izvēli priecājas un tic, ka šāds dzīvesveids ir veselīgs kā cilvēkam, tā dzīvniekam.

MansDraugs.lv piebilde - Lai gan māksliniecei citu domas neinteresē, sazinājāmies ar vairākiem speciālistiem, jautājot viņu viedokli par suņa uzturu. Veterinārārsti Armands Vekšins un Anete Freiberga stingri piekodina, ka gaļai noteikti ir jābūt suņa uzturā, svaigēdāja diēta var smagi ietekmēt ķepaiņa veselību.

"Suns ir visēdājs. Tieši ar to arī viss ir pateikts, bet tas nenozīmē, ka dzīvnieks var ēst tikai dārzeņus un augļus, bet tas nozīmē – viņš ir visēdājs, viņam ir jāsaņem pietiekami daudz visas nepieciešamās ēdiena sastāvdaļas, arī olbaltumvielas," skaidro Vekšins. Vairāk lasi rakstā: 80% suņa uztura obligāti jāveido gaļu saturošiem produktiem

"Es pati par to ceļu esmu pārliecināta, tas būtu ārkārtīgi dīvaini, ka es to nepiemērotu arī savam sunim, ne?" savu izvēli, kādēļ suni pieradināt pie netipiskajiem ēšanas paradumiem, skaidro Šeila.

Rāmas ienākšana ģimenē Šeilai bija īsts pārbaudījums. Ilgu laiku notika cīņa, kura mājās būs galvenā - saimniece vai suns. Rāma, neatbilstoši savam vārdam, par katru cenu centās ieņemt barvedes lomu.

"Sākumā bija ļoti grūti, jo es esmu pieklājīga, un es suni vienmēr palaidu pa priekšu, nekad nepacēlu balsi, tāpēc tas viss beidzās diezgan bēdīgi," stāsta Rāmas saimniece.
Foto: Kadrs no video
Šobrīd situācija ir atrisinājusies un, kā pati Šeila stāsta, abu attiecībās iestājies jauns posms - draudzība. Rāma vēl nedaudz esot jāpaskolo, un tad saimniece viņu plāno ņemt līdzi arī ikdienas gaitās. Terjeram nav apgrieztas ausis, parasti tās mēdz griezt spicas, tad suņi, pēc Šeilas domām, izskatoties bīstamāki.

"Mēs neizskatīsimies bīstamas. Vēl Rāma ir svaigēdāja, kas nozīmē, ka viņa nekad nevarēs būt muskuļaina. Bet, ja ir sportisks dzīvesveids, tad sanāk normāls, nevis pārbarots suns, no kura cilvēki nebaidīsies," stāsta saimniece.

Īpašs stāsts modes māksliniecei ir arī par Rāmas vārdu - tas aizgūts no senindiešu kultūras.
Foto: Kadrs no video
Pēdējo gadu laikā arī Šeila pati ir sapratusi, ka ziemā daudz labāk par siltu kažociņu sasilda aktīvs dzīvesveids. Lai norūdītos, viņa visu gadu peldas jūrā. Ar laiku to cer iemācīt arī Rāmai, pagaidām suns vēl ir par mazu šādām aktivitātēm.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!