Foto: EPA/LETA
Pirms nedaudz vairāk nekā mēneša pasauli pāršalca ziņa par neparastu draudzību starp tīģeri Amuru un āzi Timuru, kas sākotnēji bija paredzēts kā tīģera barība. Ārvalstu mediji ziņo, ka abi dzīvnieki joprojām atrodas vienā aplokā un piesaista apmeklētāju uzmanību safari parkā Krievijā.

Novembra beigās, kad Amūras tīģera Amura aplokā ielaists āzis, neviens noteikti negaidīja tik neparastu iznākumu. MansDraugs.lv jau vēstīja, ka starp abiem dzīvniekiem izveidojusies draudzība, kas nu jau vairākas nedēļas turpinās. Abi pavada laiku spēlējoties, medījot, arī kaujoties. TheDodo.com ziņo, ka tīģeris un āzis savā starpā esot pat badījušies.

Skeptiķi gan bija pārliecināti, ka āzis aplokā neizdzīvos pat nedēļu, jo tīģeris viņu apēdīs, taču tā līdz šim nav noticis. Novērotas reizes, kad āzis jūtas pat pārāks par tīģeri, piemēram, viņš lietainā laikā izstūmis tīģeri no pajumtes.

Šo nedēļu laikā abi draugi kļuvuši slaveni starptautiskā mērogā. Krievu režisore Eleonora Ļubimova par viņiem uzņēmusi stundu garu dokumentālo filmu "Tīģeris Amurs un āzis Timurs: Brīnumainā draudzība". Tiek ziņots, ka arī režisors Sujangs Parks no Dienvidkorejas par viņiem veidojot dokumentālo filmu.

Pētnieki mēģinājuši rast izskaidrojumu, kāpēc tīģeris āzi nav apēdis. Kā viens no izskaidrojumiem tiek minēts fakts, ka dzīvniekiem, kas aug nebrīvē, nedaudz zūd instinkti. Safari parka direktors Dmitrijs Mezencevs gan ziņo, ka Amuram instinkti nav zuduši pavisam, jo divreiz nedēļā viņš tiek barots ar dzīvu medījumu, taču āži gan, cienot Timuru, tīģerim vairs netiek piedāvāti.

Kopš Amura un Timura neparastās draudzības un pasaules slavas sākuma trīskāršojies parka apmeklētāju skaits. Parks ziņojis, ka tiks iekārtotas 16 kameras, lai interesenti varētu vērot abu pārinieku gaitas tiešajā translācijā.

Amura un Timura piedzīvojumiem var sekot īpaši izveidotā Instagram profilā un Youtube kanālā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!