Foto: Shutterstock

Ja kādreiz esi aizdomājies, ko domā tavs uzticamais draugs, tad zini - pētnieki noskaidrojuši, ka suns atpazīst cilvēku emocijas. Pētījuma laikā secināts, ka četrkājainie mīluļi spēj noteikt pozitīvās un negatīvās emocijas, kā arī atpazīt, kā saimnieks jūtas, vēsta Telegraph.

Linkolnas Universitātes un Sanpaulu Universitātes pētnieki un psihologi analizējuši suņu uztveri un reakciju, atpazīstot cilvēka emocijas, kā arī pētījuši to reakciju, dzirdot un redzot cilvēka rīcību. Noskaidrots, ka suņi, uztverot saimnieka emocijas, paši kļūst priecīgāki vai bēdīgāki, nevis tikai paklausa komandām, rādot ierasto attieksmi, ko viņam iemācījis cilvēks.

Pētījumā izmantoti 17 mājas suņi. Viņiem parādīti fotoattēli, kuros redzams priecīgs vai dusmīgs cilvēks, kā arī suns, kas izskatās rotaļīgs vai agresīvs. Tad suņiem atskaņotas dažādas skaņas - draiskulīgi un agresīvi suņu rējieni, kā arī cilvēka balss, kas saucis "nāc šurp" gan jautrā, gan dusmīgā tonī.

Secināts, ka vairums suņu skatījušies uz priecīga cilvēka attēlu, kas varētu atbilst atskaņotajai jautrajai suņa saukšanai.

Saprotams, suņi daudz labāk un precīzāk atpazina savus sugasbrāļus.

Iepriekšējos pētījumos secināts, ka suņi cilvēka emocijas spēj atpazīt, ņemot vērā cilvēka sejas ekspresijas, taču šis pētījums, kā vēsta tā autori, dzīvnieku spējas novērtē plašāk.

Iesaistītais pētnieks Kun Go no Linkolnas Universitātes stāsta: "Mūsu pētījums vēsta, ka suņiem ir spēja saskatīt kopīgo starp diviem uzziņu avotiem, un no tā veidot secinājumu par cilvēka emocionālo stāvokli. Šī kognitīvā spēja iepriekš bija novērota primātos, taču pārsvarā tas novērots cilvēkos."

Savukārt pētījuma līdzautors Daniels Mills min, ka diskusijas par to, vai tiešām suņi spēj atpazīt cilvēku emocijas, pastāv jau labu laiku. "Mūsu pētījuma rezultāti pirmie rāda to, ka suņi patiešām atpazīst emocijas gan cilvēkos, gan citos suņos."

Jāpiebilst, ka pētījumā izmantotie suņi iepriekš neesot īpaši trenēti atpazīt attēlus vai skaņas. Tas liecina, ka šī spēja suņiem varētu piemist instinktīvi.

Pētījums publicēts "Royal Society Biology Letters".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!