Foto: Shutterstock

Kaķis labprātīgi neiet pārnēsājamā kastē, lai dotos pie veterinārārsta? Kaķis nobīstas no kāda priekšmeta, bet šķiet, ka viņam nekas nekait? Uz šiem un citiem jautājumiem, kas bieži nodarbina jebkura saimnieka prātu, atbildes mēģina rast portāls Vetstreet.com.

Reizēm pat pašsaprotamas saimnieka darbības var kaķī radīt trauksmi. Protams, ne vienmēr saimnieks to panāk mērķtiecīgi, jo pat, piemēram, strauja ienākšana istabā tramīgā kaķī var veicināt salekšanos.

Katrs saimnieks savu mīluli pazīst vislabāk, tāpēc, ja kaķī novērojamas neparastas vai dzīvniekam netipiskas darbības, vērts konsultēties ar veterinārārstu.

Speciālista palīdzība palīdzēs saprast, vai kaķa darbības uzskatāmas par neparastām un kur tādā gadījumā meklējams cēlonis. Reizēm pat pārcelšanās no viena mājokļa uz otru vai jauna ģimenes locekļa ienākšana mājoklī dzīvniekā var radīt trauksmi un stresu, kas var veicināt dažādas ar veselību saistītas problēmas.

Tu sodi savu kaķi, kad kaut kas izdarīts nepareizi

Foto: Shutterstock
Ikreiz, kad kaķis izdara kaut ko sliktu vai tādu, kas saimniekam nepatīk, ir vēlme dzīvnieku sodīt. Taču tas problēmu neatrisina.

Ja pret savu dzīvnieku izmanto fizisku spēku, tas kaķim var nebūt saprotams, jo mājas mīlulis neapzinās, ko izdarījis nepareizi. Turklāt – kaķim nav ne jausmas, kā to, kas izdarīts nepareizi, paveikt citādi un pareizi.

Sods kaķim var šķist nesaprotams un nepamatots, tāpēc turpmāk mājas mīlulis var uzvesties piesardzīgi un uztraukti. Tāpat kaķis var domāt, ka vaina ir nevis tajā, kas izdarīts, bet cilvēkā, kas dzīvnieku soda.

Tu izmanto pārnēsājamo kasti tikai tad, kad jādodas pie veterinārārsta

Foto: Shutterstock
Pārsvarā kaķi tiek ievietoti kastēs tad, kad tos jāved pie veterinārārsta vai jāpārved no vienas vietas uz otru. Protams, ja saimnieks atceras to ņaudēšanu, kas ikreiz pavada viņu ceļā pie ārsta, jau būs saprotams, ka dzīvniekam atrašanās kastē patīkamus mirkļus nesagādās.

Lai tikai netiktu kastē iekšā, kaķis var noslēpties, skrāpēt, šņākt un citādi mēģināt tikt prom no saimnieka. Ko tādos gadījumos darīt?

Dzīvošanos pa kasti saimnieks var vienkārši pārvērst par izklaidi un aktivitāti. Piemēram, pārnēsājamo kasti var novietot, piemēram, līdzās kaķa ikdienas guļvietai, kur dzīvnieks varētu to nesteidzīgi iepazīt. Ja saimnieks redz, ka kaķis tajā pat guļ, tā var būt pazīme, ka kaķis kasti vairs neuztver kā ienaidnieku.

Kaķis kastē var arī sanest savas spēļu bumbiņas un pelītes, padarot to par savu spēļu zonu, tāpēc nākamā reize, kad būs jādodas pie veterinārārsta, jau var būt vienkāršāka.

Tu biedē kaķi un domā, ka tam nebūs seku

Foto: Shutterstock

Protams, populārie video, kur redzams, kā kaķi nobiedē aiz muguras nolikts gurķis, var veicināt saimnieka vēlmi to izmēģināt arī ar savu mājdzīvnieku. Taču jāatceras – kaķis noteikti nedomā, ka tas ir smieklīgi.

Saimnieki dzīvnieku biedēšanu gan nedara ar ļaunu nolūku, taču bieži vien neapzinās, kādas sekas tam var būt.

Pēkšņi nobiedētam kaķim var būt gan urīnakmeņu problēmas, gan stress, turklāt kaķis var arī baidīties iet uz to vietu, kur nobiedēts.

Turklāt mājas mīlulis var arī pārstāt ēst, ja ir nobiedēts pie sava barības trauciņa.

Plašāk par to, kādas veselības problēmas var radīt, nobiedējot kaķi, lasiet šeit.

Tu ļauj, lai suns tvarsta kaķi

Foto: Shutterstock
Tas var būt aizraujoši saimniekam, bet ļoti biedējoši kaķim. Kaķis to neuztver kā spēli, bet gan kā dzīšanos pēc patvēruma un drošības.

Skrienot prom no suņa, kaķim rodas sajūta, ka jānonāk drošībā, citādi dzīvnieks tiks notverts un ievainots.

Lai gan reizēm var šķist, ka kaķis tīšām kaitina suni, tam pieejot tuvu klāt, ar ķepu iesitot un aizskrienot, taču tas nenozīmē, ka kaķis izaicina suni uz divcīņu.

Protams, nevar kaķim pašam pajautāt, kāpēc suns tiek šādi kaitināts, bet, iespējams, kaķis grib būt tuvu sunim, līdzīgi kā tuvojas savam saimniekam. Varbūt kaķis ir iecienījis to mājokļa vietu, kur tobrīd uzturas suns, un tāpēc mēģina tuvoties.

Tu domā, ka kaķis ir laimīgs, visu dienu gulēdams

Foto: Shutterstock
Kaķi ir un paliek mednieki, tāpēc viņiem nepieciešama pietiekama fiziskā slodze. Lai arī varētu šķist, ka mājas kaķi ir vislaimīgākie tad, kad guļ, saimnieki noteikti būs ievērojuši kaķa aktivitātes laiku, kad tiek skraidīts no viena mājokļa gala līdz otram.

Ja mājas mīlulim nav pietiekams fiziskais noslogojums, sagaidāms, ka mājdzīvnieks sāks plosīt mājas mēbeles, tapetes, asināt nagus pret dīvāna malu, kā arī dzenāt mājas kaķus, ja tādi ir.

Tāpat laisks dzīvesveids var veicināt aptaukošanos, kas kaitē kaķa veselībai.

Ja kaķis dienu pavada vienatnē, izgūlies pa gultas vidu, var mēģināt pirms vakariņām ar kaķi paspēlēties vai pamētāt kādu rotaļlietu. Tādējādi kaķis būs kaut nedaudz pasportojis, un spēļu beigās kaķi var pacienā ar kādu gardumu vai pat pilnu barības trauciņu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!