Neparasts un īpašs gadījums noticis Bristoles zoodārzā Lielbritānijā, kur dzimis gorillu mazulis. Tiesa, šo notikumu jo zīmīgāku padara fakts, ka mazulis dzimis ar ķeizargrieziena palīdzību, un tā ir pirmā šāda veida operācija Lielbritānijā, kas veikta lielajam primātam, vēsta portāls Mirror.co.uk.

11 gadus vecā gorillu māmiņa Kera grūtniecības laikā piedzīvoja sarežģījumus, tāpēc tika nolemts mazuli laist pasaulē ar medicīnisku iejaukšanos. Pretējā gadījumā pastāvēja iespēja, ka gan māmiņa, gan nedzimušais mazulis dabisko dzemdību laikā varētu iet bojā.

Mātītei tika ievadīta anestēzijas deva, turklāt viņas pārvietošanā uz zoodārza klīnikas daļu iesaistījās astoņi zoodārza darbinieki. Divu ārstu vadībā mazulis dienasgaismu ieraudzīja divarpus stundas pēc anestēzijas. Jāpiebilst, ka ķeizargriezienu neveica veterinārārsti, bet gan medicīniskais personāls, kas ikdienā strādā ar cilvēkiem.

Ārsts Deivids Kahils, kurš ķeizargriezienu ir veicis aptuveni trīs tūkstošus reižu, tiesa gan – cilvēkiem, pēc veiksmīgās operācijas teica: "Līdzās maniem paša bērniem, šis, iespējams, ir viens no lielākajiem sasniegumiem manā dzīvē. To es noteikti neaizmirsīšu." Tāpat viņš piebilda, ka šis gadījums ir kaut kas ārpus viņa ikdienas pieredzes.

Tiesa, veikt ķeizargriezienu gorillu mātītei bijis līdzīgi kā cilvēkam, stāsta Kahils. Tāpat dzīvniekam muskuļi izveidojušies daudz spēcīgāki, un ārsts min – redzēt kopīgās iezīmes bijis fascinējoši. Jaundzimušais gan atšķīries no cilvēku mazuļa, jo bijis vismaz divas reizes mazāks.

"Es viņu paturēju apmēram desmit minūtes. Tas bija ļoti īpaši," ar iespaidiem dalās ārsts. "Gorillām ir neparasti spēcīgs satvēriens, un viņa manu pirkstu satvēra cieši."

Bristoles zoodārza pārstāvis Džons Partridžs sacīja: "Jebkura gorillu mazuļa dzimšana ir nozīmīgs brīdis, bet mazulis, kas dzimis ķeizargriezienā, ir vēl neparastāk."

Kamēr māmiņa un mazulis atgūstas no dzemdībām, viņi zoodārzā nav publiski apskatāmi. Par mazuli gorillu mātīte pati vēl nerūpējas, tāpēc mazā gorilla ir zoodārza pārstāvju rūpīgā uzraudzībā.

Tiek minēts, ka ar ķeizargrieziena palīdzību pasaulē vēl dzimuši tikai nedaudzi gorillu mazuļi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!